Facebook

sobota, 31 marca 2012

Filet z kurczaka z opiekanymi ziemniaczkami

Pomysł na zdrowego, niedzielnego ( i nie tylko ;) kurczaka :)


Składniki:
  • filet z kurczaka
Marynata do kurczaka:
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • czosnek
  • papryka ostra Kamisa
  • przyprawa do kurczaka do węgiersku Kamisa
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

  • ziemniaki
Marynata do ziemniaków:
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • przyprawa do dań ziemniaków Kotanyi

Wykonanie:

Filet z kurczaka myję i delikatnie rozbijam.
Przygotowuję marynatę. W miseczce łączę oliwę z oliwek, sok z cytryny z czosnkiem i natką pietruszki, doprawiam solą, pieprzem, ostrą papryką oraz przyprawą do kurczaka po węgiersku. Filet nacieram marynatą i odstawiam w chłodne miesce.

Ziemniaki kroję na ósemki i podgotowywuję w osolonym wrzątku na półtwardo. Odstawiam do wystudzenia a w międzyczasie przygotowywuję marynatę. W miseczce łączę oliwę z oliwek z czosnkiem i doprawiam do smaku solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Ziemniaki łaczę z marynatą.

Filet z kurczaka opiekam z każdej strony na patelni grillowej. Po chwili wrzucam ziemniaki. Zapiekam aż kurczak nabierze złotego koloru a ziemniaki staną się lekko chrupiące.

I gotowe!



Potrawę dodaję do 2 akcji kulinarnych:

Kurczak i spółka

Sałatka jabłkowo-orzechowa z nutką żurawiny

Pomysł na przepis zaczerpnęłam z serii  "Nowa kuchnia polska-spotkanie przy stole"
wydawanej przez GW. "Spotkanie czerwono-zielone". Zeszyt 24, s. 278.


Składniki:
  • mieszanka sałat
  • zielone jabłko
  • suszona żurawina/rodzynki
  • orzechy włoskie
Sos:
  • majonez
  • miód
  • ocet z białego wina
  • cukier
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Sos: Składniki mieszam w proporcjach uzależnionych od ilości sałatki i własnego uznania tego dnia ;) Na końcu dodaję oliwę z oliwek i przyprawy.
Na talerzu rozkładam mieszankę sałat. Dodaję pokrojoną w plasterki gruszkę. Skrapiam sosem.
Posypuję żurawiną i orzechami.

I gotowe!


Sałatkę dołączam do 3 akcji kulinarnych:
 
Słodkie jabłuszkaSałatki śniadaniowe

piątek, 30 marca 2012

Tortilla z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym



Składniki:
  • filet z kurczaka
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka złocista Kamisa
  • oliwa z oliwek
  • pomidor
  • salata lodowa lub mieszanka sałat
  • cebula
  • pszenne tortille
Sos czosnkowy:
  • jogurt naturalny'
  • ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaka kroję w paski. Doprawiam solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Polewam oliwą z oliwek i odstawiam w chłodne miejsce.
Pomidora i cebulę kroję na plasterki a sałatę drobno siekam
W małej filiżance łączę jogurt naturalny z rozgniecionym czosnkiem i doprawiam do smaku solą, pieprzem. Odstawiam do przegryzienia :)
Kurczaka smażę na teflonowej patelni bez tłuszczu aż nabierze złotego koloru.
Podgrzewam tortillę.
Na środku placka układam sałatę, pomidora, cebulę i skrapiam sosem. Dodaję kurczaka i ponownie polewam sosem.


Zaginam placek na dole, zwijam i spinam wykałaczką.

I gotowe!


Kurczak i spółkaKanapki, kanapeczki!



czwartek, 29 marca 2012

Sałatka z kurczakiem, gruszką i żurawiną


Składniki:
  • mieszanka sałat
  • gruszka
  • filet z kurczaka
  • suszona żurawina
  • pestki słoneczniki i dyni
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • przyprawa do kurczaka złocista Kamisa
Sos:
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Filet z kurczaka kroję na kawałki. Przyprawiam solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka Kamisa. Polewam oliwą z oliwek i odkładam na około 30 minut w chłodne miejsce.
Kurczaka smażę na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu aż nabierze lekko złotego koloru.
Gruszkę obieram ze skóry, kroję na ćwiartki a następnie na plasterki. Skrapiam cytryną aby nie zmieniła koloru.
Sos mieszam z wymienionych wyżej składników :)
Na talerzu rozkładam mieszankę sałat i skrapiam odrobiną sosu. Dodaję gruszkę i kurczaka. Polewam sosem. Posypuję suszoną żurawiną i pestkami słonecznika i dyni.

I gotowe!


Sałatkę dołączam do 5 akcji kulinarnych:

Kurczak i spółka

Sałatki śniadaniowe

środa, 28 marca 2012

Tosty z szynką, tosty z pieczarkami...


Składniki:
  • pieczywo tostowe
  • ser żółty wędzony i ulubiony ;)
  • szynka
  • pieczarki
  • czerwona papryka
  • cebula
  • przyprawa do tostów, sól, pieprz
Wykonanie:
Na jednej kromce układam wędzony ser, pieczarki (wcześniej podduszone na maśle, z solą i pieprzem) i cebulę. Posypuję przypawą do tostów, solą i pieprzem.

Na drugiej kromce układam ser gouda, plasterek szynki i czerwoną paprykę . Całość doprawiam solą, pieprzem i przyprawą do tostów.



Układam ser i przykrywam kromkami pieczywa.
Zapiekam w tosterze aż tosty się zarumienią.

I gotowe!


 


SeromaniacyKanapki, kanapeczki!

wtorek, 27 marca 2012

Burgery po polsku, czyli śląskie karminadle


Pomysł na burgery po polsku czyli jak wykorzystać rodzime kotlety mielone zwane karminadlami ;)


Składniki:
  • bułeczka pełnoziarnista z dynią
  • rukola i sałata lodowa
  • pomidor
  • cebula
  • ser żółty
  • majonez
Kotlety mielone:
  • mielone mięso wołowo-wieprzowe
  • jajko
  • bułka zwykła
  • sól, pieprz,
  • przyprawa do mięsa mielonego Kamisa
  • cebula
  • tłuszcz do smażenia
  • bułka tarta
Wykonanie:

Kotlety mielone: w naczyniu moczę w wodzie bułkę. Do miski wkładam zmielone mięso ( w moim przekonaniu najlepsze jest połączenie wołowo-wieprzowe), dodaję drobno posiekaną cebulę, jajko i dobrze wyciśniętą bułkę i doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego Kamisa. Wszystkie składniki dokładnie mieszam i formuję kotlety. Każdy kotlet obtaczam w bułce tartej i smażę na tłuszczu.

I gotowe!


Takiego kotlecika można również poźniej wykorzystać do domowych burgerów.

A ja przyrządzam je następująco:
Bułeczkę (najlepsza pełnoziarnista ;) kroję na pół i kładę na niej plasterek żóltego sera. Następnie układam kotleta (ja kroję go na 2, 3 części aby kanapka była bardziej płaska) i zapiekam w piekarniku aż ser się rozpuści a karminadel będzie ciepły.
Na gotowym burgerze układam salatę, rukolę, pomidora i cebulę.  Czasami dodaję kleks majonezu. Przykrywam drugą częścią bułki.

I gotowe!




SeromaniacyKanapki, kanapeczki!


Smoothie z bananem, kiwi, gruszką i liomonką

Ciekawy, lekko kwaskowaty smak.
Bardzo orzeźwiający smoothie :)


Składniki:
  • banan
  • gruszka
  • kiwi
  • limonka
  • miód
  • woda mineralna
  • lód (wersja letnia ;)
Wykonanie:
Owoce kroję w plasterki i kawałki. Wyciskam sok z limonki. Wszystkie składniki miksuję blenderem. Dodaję miód i wodę. Ponownie miksuję.

I gotowe!



Smoothie przygotowałam w ramach akcji Smoothie! prowadzonej na Durszlaku przez
Miss Disorderly autorkę blogów Miss Disorderly oraz Feed me better


poniedziałek, 26 marca 2012

Jabłka w sosie żurawinowo-miodowym


Składniki:
  • jabłka (po 1 sztuce na osobę)
  • garść suszonych żurawin
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka rodzynek
  • miód
  • świeżo zmielona żurawina lub konfitura z żurawiny
  • łyżka masła
Wykonanie:
Jablka obieram ze skóry i dzielę na ósemki a nastepnie na połówki.
W rondelku łączę świeżo zmieloną żurawinę z miodem. Całość lekko podgrzewam cały czas mieszając, aby składniki dobrze się połączyły.
Żaroodporne naczynie smaruję masłem i wysypuję na nie jabłka. Polewam przygotowanym sosem i posypuję suszonymi żurawinami, rodzynkami i orzechami.



Całość zapiekam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30-40 minut aż jabłka będą miekkie.

I gotowe!





Jabłka dodaję do 2 akcji:
Słodkie jabłuszka

Smoothie z rukolą, gruszką, jabłkiem i bananem


Dzisiaj zielona, nieco ekstrawagancka wersja owocowego smoothie.


Składniki:
  • garść rukoli
  •  2 gruszki
  •  1 mały banan
  •  1 małe jabłko
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie miksuję blenderem.
W tym wykonaniu jabłko i gruszki zostały obrane ze skórek i starte na tarce o grubych oczkach.

I gotowe!


Smoothie przygotowałam w ramach akcji Smoothie! prowadzonej na Durszlaku przez
Miss Disorderly autorkę blogów Miss Disorderly oraz Feed me better


niedziela, 25 marca 2012

Waniliowa panna cotta z wiśniami


Składniki na 3-4 porcje:
  • 250 ml śmietanki 30% do deserów,
  • 250 ml mleka,
  • 20-30 g cukru + 2 łyżeczki do sosu wiśniowego
  • laska wanilii,
  • 2 -3 łyżeczki żelatyny,
  • wiśnie (świeże lub mrożone)
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody
Wykonanie:
Do rondelka wlewam mleko, śmietankę i wsypuję cukier. Wszystko dokładnie mieszam aż cukier się rozpuści. Następnie dodaję laskę wanilii (przekrawam ją na pół, wydobywam ziarenka a resztę kroję na mniejsze kawałki) i stawiam na malutkim ogniu.
W małej filiżance mieszam żelatynę z 2-3 łyżeczkami zimnej wody i odstawiam na kilka minut.
Do ciepłej mieszanki mleka i śmietanki dodaję żelatynę i energicznie mieszam aż znikną wszystkie grudki. Zostawiam do wystygnięcia. Odcedzam wanilię.
Mleczną mieszankę rozlewam do literatek. Przykrywam bezbarwną folią i odkładam do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Wiśnie wkładam do rondelka, dodaję odrobinę wody i cukru. Podgrzewam na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w zimnej wodzie i dodaję do wiśni. Mieszam aż sos zagotuje się i stężeje.

Deser dekoruję sosem wiśniowym.



I gotowe!




Deser przygotowałam w ramach  2 akcji kulinarnych:

Waniliowego Weekendu III organizowanego na Durszlaku i Mikserze przez Mirabelkę autorkę Mirabelkowego Bloga



La Cucina Italiana! organizowanej na Durszlaku przez Dominikę autorkę bloga Nóż i Widelec