Facebook

niedziela, 27 maja 2012

Sałatka z pomidorem, ogórkiem i serkiem wiejskim


Moja kuchnia przechodzi gruntowny remont, dlatego bardzo spodobała mi się nowa edycja
 Baru sałatkowego  "U Peli", w której należało przygotować sałatkę ekonomiczną.

Moja propozycja jest ekonomiczna pod względem ilości składników i kalorii oraz czasu, który trzeba przeznaczyć na jej przygotowanie. 

Coś pysznego z niczego ;)



Składniki:
sałata lodowa lub mieszanka sałat
pomidor
1/2 ogórka
serek wiejski
zielona cebulka
sól. pieprz
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Na talerzu rozkładam mieszankę sałat.
Dodaję pokrojonego na ósemki pomidora i ogórka.
Doprawiam do smaku solą, pieprzem i skrapiam oliwą z oliwek.
Na wierzch daję serek wiejski i całość posypuję zieloną cebulką.

I gotowe!



Sałatkę dodaję również do 5 akcji:

Czas na piknik 2012Smakołyki na pikniki

Przekąski na SESJĘ Pomidorowe inspiracje

sobota, 26 maja 2012

Szwedzki letni tort Nigelli Lawson


Z okazji Dnia Mamy upiekłam Szwedzki Letni Tort Nigelli Lawson, który zaproponowała majowa gospodyni Weekendowej Cukierni #4 - Dusia z Dusiowej Kuchni.

Pozwoliłam sobie tylko lekko zmodyfikować przepis pod względem ilości cukru, bitej śmietany i wykonania biszkoptu :)

Tort jest pyszny,cieszy oko wyglądem i przypadł do gustu Mojej Mamie.

Serdecznie polecam !!!



Składniki:

Krem waniliowy:
2 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
250 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii

Biszkopt na tortownicę o średnicy 23-24 cm:
3 jajka
100-150 g cukru (w oryginalnym przepisie jest 250 g)
5 łyżek gorącej wody (u Nigelli 90 ml)
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g mąki (u Nigelli 150 g)
szczypta soli
50 g cukru pudru
masło do foremki

Dekoracja i nadzienie tortu:
truskawki
200 ml śmietany 30% (w oryginalnym przepisie jest 500 ml)
cukier puder

Wykonanie:

Dzień 1
Krem waniliowy:
Do rondelka wlewam szklankę mleka, dodaję 2 łyżki cukru i 2 żółtka. Dokładnie mieszam.
Garnek stawiam na małym ogniu i podgrzewam stale mieszając.
Dodaję ziarenka z laski wanilii.
Kiedy masa jest już ciepła dodaję 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (najlepiej wcześniej przesianej aby nie tworzyły się grudki).
Całość dokładnie mieszam, aż krem zgęstnieje.
Rondelek ściągam z ognia a krem przekładam do chłodnego naczynia.
Można dodać ekstrakt waniliowy.
Przestudzony krem wstawiam do lodówki.

Biszkopt:
Do garnka wrzucam 3 żółtka i cukier a następnie szybko wlewam 5 łyżek gorącej wody i całość ucieram mikserem na puszytą masę.

Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodaję cukier puder.

Przesianą mąkę łączę z proszkiem do pieczenia.

Masę jajeczną delikatnię łączę z pianą.
Następnie powoli dodaję mąkę i ostrożnie mieszam całość.

Spód tortownicy zabezpieczam papierem do pieczenia a boki masłem.

Ciasto wyylewam do formy i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piekę około 30-45 minut.

Dzień 2:

Śmietanę kremówkę ubijam z dodatkiem cukru pudru.
Truskawki obieram z szypułek, myję i odstawiam do wyschnięcia.

Do kremu waniliowego dodaję 2 łyzki bitej śmietany i delikatnie mieszam.

Biszkopt kroję na 2 lub 3 częsci w zależności od wysokości.

Spód tortu smaruję kremem waniliowo-śmietanowym i rozkładam truskawki. Małe układam w całości, większe mozna pokroić na platerki.
Tak przygotowany tort przykrywam drugą częścią biszkopu.
Wierzch smaruję bitą śmietaną i dekoruję truskawkami.

Jeżeli ktoś lubi bitą śmietanę to można ubić więcej kremówki i udekorować również boki.

Tort najlepiej schłodzić przed podaniem w lodówce.

I gotowe!








Tort dodaję do 6 akcji kulinarnych:
Truskawki 2012
Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2012



czwartek, 24 maja 2012

Placek z rabarbarem

Dzisiaj są moje imieniny i z tej okazji chciałam Wam przedstawić pyszny domowy placek z rabarbarem.

Serdecznie zapraszam!



Składniki na tortownicę o wymiarach 27 cm:
1 szklanka cukru pudru (jeżeli ktoś lubi słodkie to mozna dać 2 szklanki)
kostka masła
6 jajek
12 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 szklanka mleka
cukier puder do posypania
owoce sezonowe - u mnie rabarbar
masło i bułka tarta do formy
sól

Wykonanie:
Rabarbar oczyszczam, obieram i kroję na kawałki.
Odzielam białka od żółtek.
Cukier puder i cukier waniliowy miksuję z masłem do białości. Nie przerywając mieszania dodaję  powoli po 1 żółtku do wykończenia materiału ;)
Następnie powoli dodaję wymieszaną wcześniej mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Na końcu wlewam szklankę mleka.
Ubijam na sztywną pianę białka z odrobiną soli.
Delikatnie mieszam masę z pianą i wylewam ciasto na przygotowaną tortownicę, którą wcześniej wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą.
Na wierzchu rozkładam rabarbar.
Ciasto wkładam do nagrzanego na około 180-200 stopni piekarnika i piekę około godziny do godziny i kwadransa w zależności od piekarnika.
W trakcie pieczenia nie wolno uchylać drzwiczek piekarnika, aby ciasto nie opadło.
Dopiero po godzinie można sprawdzić delikatnie patyczkiem.
Upieczony placek studzę i posypuję cukrem pudrem.

I gotowe!




Ciasto dodaję do 7 akcji kulinarnych:

Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2012Smakołyki na pikniki
Czas na piknik 2012

sobota, 19 maja 2012

Szaszłyki z grilla z wiosenną sałatką

Sezon grillowy 2012 został uroczyście otwarty !!!

Szaszłyki, kiełbaski i pyszna sałatka wiosenna.

Mniam !!!





Składniki:

Szaszłyki:
pierś z kurczaka
mięso wieprzowe od szynki, karczek
przyprawa do kurczaka Kamisa
oliwa z oliwek
boczek
cebula
czerwona papryka
przyprawa do grilla klasyczna Kamisa
 pieprz

Sałatka:
sałata lodowa
pomidory
rzodkiewka
ogórek
szczypiorek
oliwa z oliwek
sól, pieprz
przyprawa do sałatek Fit Up Kamisa

Wykonanie:
Szaszłyki:
Mięso z kurczaka z kurczaka kroję na kawałki, posypuję przyprawą do kurczaka, pieprzem i polewam oliwką z oliwek.
Mięso od szynki kroję na kawałki. Przyprawiam mieszanką grillową, pieprzem i dodaję oliwę z oliwek.
Mięso odstawiam w chłodne miejsce. Najlepiej na całą noc.
Paprykę i boczek kroję na duże kawałki a cebulę na ćwiartki.  
Składniki nabijam na patyk wedle uznania. Posypuję przyprawą do grilla klasycznego Kamisa.


Szaszłyki grilluję wedle uznania i upodobań.

Sałatka wiosenna:
Na laterzu łączę lodową sałatę z ogórkiem i rzodkiewką pokrojonymi w plasterki.
Dodaję ćwiartki pomidora i  plasterki cebuli
Posypuję posiekanym szczypiorkiem i przyprawą do sałatek Fit Up Kamisa.
Całość skrapiam oliwą z oliwek.




I gotowe!




Potrawy dodaję do akcji:

czwartek, 17 maja 2012

Tortilla z twarożkiem i bananem

Przygotowując tą potrawę zainspirowałam się przepisem na Pitę z bananem i twarożkiem zamieszczoną w ostatnim numerze czasopisma Sól i Pieprz (maj-czerwiec, 3/2012) na stronie 43.

Ciekawy eksperyment.
Tortilla na słodko.
Godna polecenia !!!



Składniki:
miękki twarog
jogurt naturalny
tortilla
cynamon
kardamon
brązowy cukier
banan
czekolada
płatki migdałowe

Wykonanie:
Twaróg rozgniatam widelcem i łączę z odrobiną jogurtu naturalnego. Dodaję cynamon, kardamon i cukier trzcinowy.
Banana kroję na plasterki.
Tortillę podgrzewam na patelni.
Na tortilli rozkładam twarożek, banana i składam na pół.
Zapiekam z dwóch stron na złoty kolor.
Podaję z plasterkami bababa, roztopioną czekoladą i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

I gotowe!



Tortillę na słodko dodaję do 2 akcji:

Przekąski na SESJĘ

środa, 16 maja 2012

Wiosenne tosty

Tosty.
Idealne na śniadanie, lunch i kolację.
Bezkonkurencyjne, kolorowe i bardzo smaczne.


Składniki:
pieczywo tostowe
plasterki szynki
jajko
pomidor
ogórek
papryka czerwona i żółta
oliwki
ser feta
mieszanka sałat
sól, pieprz

Wykonanie:
Pieczywo opiekam w tosterze i układam wszystkie składniki wedle upodobań.
U mnie na dole znajduje się sałata z szynką i jajkiem, na środku sałata z fetą, oliwkami i papryką a na górze sałata, szynka, jajko, pomidor i ogórek.
Każdy poziom doprawiam solą i pieprzem.

I gotowe!


 
Kanapki, kanapeczki!
Przekąski na SESJĘPomidorowe inspiracje

poniedziałek, 14 maja 2012

Chlebek pita z warzywami i mozzarellą

Pomysł na szybką przekąskę. Można zjeść w domu na ciepło lub zapakować i zabrać ze sobą :) do pracy, na piknik czy wycieczkę rowerową.

Gorąco polecam !!!



Składniki:
chlebek pita
papryka żółta i czerwona
cukinia
cebula
mini mozzarella
pomidory koktajlowe
ogórek
bazylia
sól, pieprz
oliwa z oliwek
sok z cytryny

Wykonanie:
Paprykę kroję na duże kawałki. Cukinię i ogórka na plasterki. Pomidory koktajlowe i mini mozzarellę na połówki. Cebulę w ósemki.
Wszystkie warzywa przekładam do miseczki i polewam sosem przygotowanym z oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz doprawionego solą i pieprzem do smaku. Odstawiam w chłodne miejsce na około kwadrans.
Na teflonowej patelni rozgrzewam odrobinę oliwy z oliwek i podsmażam na niej paprykę, cukinię i cebulę.
Chlebek pita podgrzewam w tosterze i napełniam  warzywami, mozzarellą oraz dekoruję bazylią.

I gotowe!

Można podawać z sosem czosnkowym.


 

Smakołyki na pikniki
Przekąski na SESJĘPomidorowe inspiracjeCzas na piknik 2012Kanapki, kanapeczki!