Facebook

piątek, 31 sierpnia 2012

Tarta z budyniem i brzoskwiniami

Letni sezon na tarty z owocami trwa :)
A dzisiaj jego kolejna odsłona...
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki
100 g zimnego masła
szczypta soli
1 jajkolub 2 łyzki zimnej wody
30 g cukru (kryształ +waniliowy)
Nadzienie:
brzoskwinie,borówka amerykańska
budyń waniliowy
mleko
1-2 łyzki cukru
Wykonanie:
Mąkę łączę z cukrem i drobno posiekanym zimnym masłem.
Dodaję jajko (lub jak kto woli zimną wodę) i szybko zagniatam.
Masę zawijam w folię i wstawiam do lodówki/zamrażarki na kwadrans.
Formę do tarty wykładam papierem do pieczenia i wylepiam ciastem.
Tartę piekę w piekarniku w temperaturze ok 200 stopni aż nabieże złotego koloru.
W międzyczasie przygotowuję budyń wg instrukcji na opakowaniu zmniejszając jedynie ilość mleka o ok. 1/3.
Na upieczony i wystudzony spód tarty rozkładam letni budyń.
Dekoruję owocami.
I gotowe!
Tartę dodaję do 5 akcji:

Z dziećmi i dla dzieci

Smakołyki na pikniki

czwartek, 30 sierpnia 2012

Makaron penne z tuńczykiem i pomidorami



Składniki:
makaron pełnoziarnisty penne
pomidor
tuńczyk w oleju
mała cebula
koncentrat pomidorowy/sok pomidorowy
oliwki
sól, pieprz
olej
przyprawa do kuchni włoskiej Kamisa
bazylia
Wykonanie:
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Pomidora kroję w kostkę.
Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na patelni.
Dodaję pomidora i całość dokładnie mieszam.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Po chwili dodaję koncentrat lub 2-3 łyżi soku pomidorowego.
Doprawiam przyprawą do kuchni włoskiej Kamisa.
Całość duszę 2-3 minuty.
Dodaję tuńczyka i dokładnie mieszam.
Na końcu dorzucam kilka oliwek.

Makaron polewam sosem i dekoruję bazylią.

I gotowe!



Potrawę dodaję do 4 akcji:


Warzywa psiankowate 2012Kuchnia Bardzo Włoska 2012
Pomidorowe inspiracje

czwartek, 23 sierpnia 2012

Maca z serkiem i pomidorem

 
Ostatnio jestem bardzo zabiegana.
I nawet jak znajduję czas na gotowanie i pieczenie, to potem zupełnie nie mam już czasu na pisanie bloga.
 
Na pocieszenie coś małego, coś szybkiego.
 
Maca!
 

 
Składniki:
maca
serek do smarowania (u mnie Almette jogurtowe)
pomidor
bazylia
sól, pieprz
 
Wykonanie:
Macę smaruje serkiem.
Rozkładam pomidor.
Doprawiam solą i pieprzem.
Dekoruję bazylią.
 
I gotowe!
 

 

 
Kanapki, kanapeczki!


piątek, 17 sierpnia 2012

Smoothie z arbuzem i melonem



Składniki:
kawałek arbuza
kawałek melona
lód (opcjonalnie)

Wykonanie:
Owocę kroję na małe kawałki i blenduję z odrobiną lodu.
I gotowe!


Smoothie dodaję do 4 akcji kulinarnych:

Smakołyki na pikniki
Z dziećmi i dla dzieci

czwartek, 16 sierpnia 2012

Waniliowe cupcakes z mascarpone i owocami


Moja inspiracją był przepis z bloga Kulinarna Muza na babeczki waniliowe.

Pierwszy raz piekłam cupcakes i nie sądziłam, że sprawi mi to taką frajdę.
Teraz w głowie układam nowe przepisy i możliwości zdobienia.



Skłaniki na około 15 babeczek:
120 g masła
60 g cukru (1 cukier waniliowy + zwykły)
3 jajka
200 g maki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
60 ml mleka
1-2 łyzki śmietany
laska wanilii/esencja waniliowa
szczypta soli

Ważne: masło i jajka powinny mieć temperaturę pokojową !!!

Dekoracja:
owoce (tutaj maliny i borówka amerykańska)
250 g sera mascarpone
100 ml smietany 30%
1-2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka cukry pudru

Wykonanie:
Przesiewam mąkę i dodaję szczyptę soli i proszek do pieczenia.
W misce ucieram na pyszystą masę masło i cukier.
Dodaję śmietanę.
Następnie wbijam po jednym jajku do wyczerpania.
Wsypuję połowę mąki.
Wlewam mleko i dodaję ziarenka wanilii lub esencję migdałową.
Miksuję i dodaję pozostałą mąkę.

Masę rozkładam do foremek na muffinki.

Piękę w temperaturze około 200 stopni aż nabiorą złotego koloru a patyczek będzie suchy.

W międzyczasie przygotowuję krem:
Mascarpone miksuję z cukrem waniliowym.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem.
Delikatnie łączę obydwie masy i odstawiam do schłodzenia.

Upieczone babeczki studzę i dekoruję kremem i owocami.

I gotowe!



Cupcakes dodaję do 4 akcji:
Smakołyki na piknikiFestiwal Cupcakes 2012
Z dziećmi i dla dzieci



niedziela, 12 sierpnia 2012

Waniliowe muffinki z rodzynkami (dla Dagmary)


Edyta Bartosiewicz śpiewała w 1994 roku na płycie "Sen":
"Dziś są twoje urodziny
Wznieś więc chociaż
Jakiś skromny toast
Za te smutne oczy w lustrze
Teraz wiesz, że już nie jesteś sam

Wszystkiego, czego chcesz
O czym tylko marzysz
Dzisiaj życzę ci
Wszystkiego, co już jest
O czym jeszcze nie wiesz
Byś zawsze sobą był"


Dzisiaj są MOJE urodziny !!!
Ostatnie dwudzieste :)
Przywołuję w pamięci wszystkie poprzednie.
Uśmiechnięte, radosne.
Wszystkie osoby, które je ze mna dzieliły na przestrzeni lat.

Z Dagmarą znamy się "jak łyse konie" od ponad 20 lat.
Świętowałyśmy wspólnie nie jedne urodziny.

Moja koleżanka zachorowała.
Wszyscy trzymamy kciuki i dopingujemy ją w tych trudnych chwilach.

Każdy stara się pomóc jak może.
Nawet błahostką.
Ja upiekłam dla niej babeczki.
Muffinki waniliowe z rodzynkami.
Drobnostka ale wywołała usmiech na jej twarzy.
Spędziłyśmy razem miłe popołudnie.

Daga życzę zdrówka i siły !!!
Pokonasz tego "potworka" i razem upieczemy babeczki na nasze następne urodziny.

Ten wpis  jest dla Ciebie...



 Muffinki prezentowałam tutaj już dwukrotnie.
Przepis podstawowy zawsze jest ten sam i znajdziecie  go tutaj i tutaj.
Tylko dodatki się zmieniają w zależności od upodobań.
W tym wypadku należy dodać esencję waniliową lub ziarenka wanilii oraz rodzynki.

I gotowe!




piątek, 10 sierpnia 2012

Schab z mozzarellą i suszonymi pomidorami





Składniki:
plastry schabu
1-2 ząbki czosnku
ser mozzarella
olej rzepakowy
suszone pomidory w zalewie
tymianek
sól, pieprz

Wykonanie:
Plastry schabu rozbijam i przyprawiam solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Mięso nacieram rozgniecionym ząbkiem czosnku, skrapiam olejem rzepakowym i odstawiam w chłodne miejsce na 15-30 minut.
Mozzarellę kroję na plastry a suszone pomidory w zalewie na paseczki.
Kotlety smażę na teflonowej patelni (lekko natłuszczonej olejem rzepakowym) z obydwu stron.
Trzy minuty przed końcem smażenia układam na mięsie suszone pomidory i mozzarellę.
Przykrywam patelnię pokrywką i czekam aż ser się rozpuści.

I gotowe!


Potrawę dodaję do 4 akcji:

Pomidorowe inspiracjeKuchnia Bardzo Włoska 2012
Smakołyki na pikniki

czwartek, 9 sierpnia 2012

Smoothie z melonem, bananem i nektarynkami



Składniki:
1/4 melona
banan
2 małe nektarynki
lód (opcjonalnie)

Wykonanie:
Owocę kroję na małe kawałki i blenduję z odrobiną lodu.
I gotowe!



Smoothie dodaję do 4 akcji kulinarnych:

Z dziećmi i dla dzieci

Smakołyki na pikniki

środa, 8 sierpnia 2012

Kruche ciasto z rabarbarem i pianką

Przepis na to ciasto otrzymałam od p. Leny.
Razem z moją Mamą wypróbowałyśmy go kilkakrotnie z użyciem różnych owoców i za każdym razem ciasto było znakomicie.

Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować wersję z rabarbarem.


Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
3 żółtka
200 g tłuszczu (masło+margaryna)
3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy

Pianka:
3 białka
ok 1/2 szklanki cukru

rabarbar

Wykonanie:
Rabarbar oczyszczam i kroję na drobne kawałki.

Przesianą mąkę łączę z cukrem (pudrem i waniliowym), dodaję schłodzone, drobno pokrojone  masło i żółtka. Szybkim i zdecydowanym ruchem zagniatam ciasto.
2/3 ciasta wylepiam na wcześniej przygotowaną foremkę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia) i nakłuwam widelcem a 1/3 owijam folią i wkładam do zamrażalnika.

Ciasto podpiekam przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Na podpieczonym kruchym cieście rozkładam rabarbar i ścieram na to 1/3 schłodzonego ciasta.
Piekę ciasto około 30-40 minut.

Białka ubijam na sztywną pianę dodając powoli cukier.

Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika, nakładam pianę i zapiekam jeszcze około 15 minut.

I gotowe!


Ciasto   dodaję do 5 akcji kulinarnych:

Smakołyki na piknikiZ dziećmi i dla dzieci