Facebook

piątek, 18 stycznia 2013

Mini kanapeczki

Mini kanapeczki, które świetnie sprawdzają się jako przekąska na niezobowiązujących imprezach i spotkaniach ze znajomymi.
Można je przygotować w kilkanaście minut.
Idealne dla niezapowiedzianych gości.
Wystarczy pieczywo i kilka dodatków.

Składniki:
bagietka
masło
wędlina
wędzony łosoś
ser żółty i ser brie
rukola
koperek
pomidor
ogórek kiszony
jajko
sól i pieprz
majonez

Wykonanie:
Bagietke kroję na małe kromeczki i smaruje cienką warstwą masła.
Dodatki miksuję według własnego uznania.

I gotowe!




Kanapki, kanapeczki!



czwartek, 17 stycznia 2013

Zimowa sałatka z bananem, mandarynką i kiwi oraz nutką miodu

Dzisiaj chciałabym zaprezentować pyszną zimową sałatkę z owoców egzotycznych.
Dodatek soku z cytryny i miodu sprawia, iż sałatka jest nie tylko bombą witaminową,
 ale chroni nas również przed przeziębieniami :)

Jeszcze z zeszłym roku zostałam nominowana przez Pepinię do Liebster Award.
Dopiero dzisiaj udało mi się odpowiedzieć na zadane pytania, ale jako to się mówi "lepiej późno niż wcale" ;)
Serdecznie dziękuję za nominację i pamięć !!!
Szczegóły na końcu tego wpisu.
 
Serdecznie zapraszam !!!
 
 
Składniki na 3 duże porcje:
3 banany
3 duże mandarynki
3 kiwi
sok z cytryny
3 łyżeczki miodu


Wykonanie:
Owoce obieram ze skórek i kroje na plasterki i kawałki.
Banana skrapiam sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam i polewam miodem.

I gotowe!



Zimowe szaleństwa






Pytania od Pepini Gotunini:
1. Warzywa czy owoce?
Zdecydowanie owoce! Z powodu mojego słodkiego łakomstwa. Ale warzywa również lubię i nie stronie od nich. Staram się aby zawsze było kolorowo na talerzu.
2.Dla kogo najczęściej przyrządzasz swoje potrawy?
Na codzień głównie dla samej siebie. Od czasu do czasu dla Rodziców, Drugiej Połowy i Znajomych.
3. Twoje popisowe danie to:
nie mam jednego popisowego dania. Ale zdecydowanie najlepiej czuję się w kuchni śródziemnomorskiej.
4.Słodkie deserki czy słone przekąski?
Słodkie deserki !!! Ale solonymi orzeszkami ziemnym też nie pogardzę!
5.Ulubiona potrawa bożonarodzeniowa to:
karp w galarecie mojej Mamy !!!
6. Nie ma pizzy bez...
pysznego, ciągnącego się sera !!!
7. Film który Twoim zdaniem jest wart obejrzenia to:
Trylogia Ojca Chrzestnego F.F. Coppoli oraz Dzień Świra M.Koterskiego
8. Jaki kraj chciałabyś zwiedzić?
Stany Zjednoczone ze względu na różnorodność i Nową Zelandię ze względu na piękne, zielone krajobrazy
9. Jakiej muzyki słuchasz?
Bardzo różnej. Szczególnie zagranicznej.
Po polsku od Edyty Bartosiewicz, poprzez Republikę, Kult, Hey aż po Anię Dąbrowską, Brodkę czy Smolika.
10. Skąd czerpiesz najczęściej kulinarne inspiracje?
Z książek kucharskich, rubryk kulinarnych w czasopismach oraz innych blogów.
Liczę się również ze zdaniem i doświadczeniem moich najbliższych: Mamy i Babci.
11. Psy czy koty?
Zdecydowanie koty. Mam dwa!
Ale doceniam i podziwiam psią wierność.



Postanowiłam nie nominować nikogo i nie ciągnąć tego łańcuszka z 3 powodów.
Po pierwsze uważam, że  każdy kto prowadzi regularnie bloga kulinarnego robi to z pasją oraz miłością
 i zasługuje na takie wyróżnienie!
Bo nie liczy się ilość wyświetleń, komentarzy czy obserwatorów. Nie jest również najważniejsze wykonane zdjęcie. Liczy się przede wszystkim uśmiech na twarzy jaki dana potrawa wywołuje na twarzy naszych biesiadników :)
Po drugie nie przepadam za łańcuszkami.
I po trzecie - mam wrażenie że kto chciał, to już się w to bawił :)

 

wtorek, 15 stycznia 2013

Spaghetti z czosnkiem, rukolą i orzechami włoskimi

 Bardzo lubię klasyczne spaghetti z oliwą z oliwek i czosnkiem.
Ale jeszcze bardziej lubie eksperymentować i dodawać do tej podstawowej wersji różne składniki.
Tym razem w lodówce znalazłam rukolę.
Ponieważ ma ona specyficzny, ostry smak uznałam, że idealnie będą tu pasować również orzchy włoskie.

I tak powstało spaghetti z czosnkiem, rukolą i orzechami włoskimi.

Serdecznie zapraszam !!!

Składniki:
makaron typu spaghetti (u mnie durum)
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
rukola
orzechy włoskie
sól, pieprz

Wykonanie:
Makaron gotuję al dentę w lekko osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam na nią czosnek.
Należy uważać aby go nie spalić.
Gotowy makaron dodaję do oliwy z czosnkiem i dokładnie mieszam aby oliwa pokryła każdą nitkę.
Ściagam patelnię z gazu.
Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Na koniec dodaję rukolę i posiekane orzechy włoskie i całość dokładnie mieszam.

I gotowe!



Zimowe szaleństwa

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Zapiekanka makaronowa z szynką i pomidorami

 

 Składniki:
makaron pełnoziarnisty w ulubionym kształcie (u mnie świderki)
szynka
cebula
pomidor
sok pomidorowy lub koncentrat (opcjonalnie)
ser żółty
sól, pieprz
suszone zioła:bazylia, tymianek, oregano
świeża bazylia
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Makaron gotuję na półtwardo w lekko osolonej wodzie.
Pomidora kroję w kostkę, szynkę na paski a cebulę drobno siekam.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i wrzucam na nią cebulę a później szynkę.
Po chwili dodaję pomidora.
Jeżeli pomidor nie jest soczysty lub mam ochotę na dużą ilośc sosu to wlewam  trochę soku pomidorowego i dodaję łyżeczkę koncentratu.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam i duszę kilka minut.
Na końcu doprawiam całość solą, pieprzem, suszonymi ziołami (bazylia,oregano.tymianek).
Makaron dokładnie mieszam z sosem i wykładam do żaroodpornego naczynia.
Całość posypuję startym żółtym serem lub mozzarellą.
Wkładam potrawę do nagrzanego piekarnika i zapiekam, aż ser się rozpuści a makaron będzie gotowy do spożycia.
Gotową zapiekankę posypuję świeżą bazylią.

I gotowe!
 

 
 
Zimowe szaleństwa

niedziela, 13 stycznia 2013

Omlet z salami i żółtym serem podany na chrupiącej grzance

Pomysł na tego omleta znalazłam u Moniki z Rewi Smaków i odrazu zakochałam się w jego smaku.
Dla mnie bezdyskusyjnie jest przepyszny a jego sekret tkwi w podaniu go na grzance.

Można go zaserwować na śniadanie, kolację albo pociąć na mniejsze kawałki i podać jako przystawkę/przekąskę na imprezie.

Składniki na 1 omlet:
2 jajka
1 łyżka mleka
3-4 plasterki salami
ser żółty
zielona cebulka
duża kromka chleba pszennego lub pieczywo tostowe
masło
sól, pieprz
pomidor


Wykonanie:
Salami kroję na cienkie paseczki a żółty ser ścieram na drobnej tarce.
Zieloną cebulkę dorobno siekam.
Do miseczki wbijam 2 jajka i rozkłucam je widelcem.
Dodaję łyżkę mleka i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Masę jajeczną mieszam z salami i cebulką.


W miedzyczasie kromkę pszennego chleba smaruję z dwóch stron masłem i podpiekam na teflonowej patelni.

Na drugiej patelni rozpuszczam odrobinę masła i wylewam masę.
Całość przykrywam pokrywką, aby jajko ścieło się również na górze, bez przekładania omleta na drugą stronę (co bywa ryzykowne ;)
Po chwili posypuję go startym żółtym serem i składam na pół.
Czekam aż ser się rozpuści.

Omlet podaję na ciepłej i chrupiącej grzance z dodatkiem świeżego pomidora dla przełamania smaku.

I gotowe!




Zimowe szaleństwa

piątek, 11 stycznia 2013

Lody z gorącą gruszką i czekoladą

Składniki:
ulubione lody (u mnie bakaliowe z Grycana)
gruszka
cukier
gorzka czekolada
 
Wykonanie:
Gruszkę obieram ze skórki i kroję na ćwiartki.
W garnku gotuję wodę z cukrem.
Gruszkę wrzucam do gorącej wody i gotuję chwilę aż owoc zmięknie.
Gotowy owoc kroję na plastry.
Gruszkę można też gotować w skórce i w całości. Jak kto woli.
W pucharku/miseczce układam gruszkę na przemian z lodami.
Całość posypuję pokruszoną gorzką czekoladą.

I gotowe!
 
 
 
 

Zimowe szaleństwa

czwartek, 10 stycznia 2013

Sałatka z boczkiem i wędzonym serem


Składniki:
mieszanka sałat
kiełki
pomidorki kotajlowe
cebula
boczek w plastrach
ser wędzony
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Wykonanie:
Boczek kroję w paski i podpiekam na suchej teflonowej patelni aż stanie się chrupiący.
Pomidorki kroję na połówki, cebulę na piórka a ser w paski.
W misce łączę wszystkie składniki.
Doprawiam solą i pieprzem i skrapiam oliwą z oliwek.




Zimowe szaleństwa

środa, 9 stycznia 2013

Makaron ze szpinakiem, fetą i orzechami włoskimi

Makarony to jedno z moich ulubionych dań obiadowych.
Nie tylko ze względu na szybkość i  prostotę w przygotowaniu, ale również na niezliczone kombinacje smakowe.
Jest tyle możliwości dodatków.
Czasami jeden mały składnik potrafi nadać "to coś" co sprawia, że dana pasta smakuje inaczej niż zazwyczaj :)
Tym razem do makaronu ze szpinakiem postanowiłam dodać orzechy włoskie.

Serdecznie zapraszam!


Składniki:
makaron (u mnie świderki durum)
szpinak (u mnie mrożony)
ser feta
orzechy włoskie
sól, pieprz
czosnek
śmietanka (opcjonalnie)
masło
Wykonanie:
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
W międzyczasie przygotowywuję szpinak.
Tym razem korzystałam ze szpinaku mrożonego, który wyciągnęłam z zamrażarki wcześniej aby odrobinę się rozmroził.
Troszkę masła roztapiam na teflonowej patelni, dodaję szpinak i dokładnie mieszam. Przykrywam pokrywką.
Po chwili dodaję rozgniecione ząbki czosnku (ilość uzależniona od upodobań :) ja lubie dużo).
Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Na końcu dodaję pokruszoną fetę i odrobinę śmietanki (można ją pominąć).
Czekam aż feta się rozpuści i wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Makaron mieszam ze szpinakiem i przekładam na talerz.
Całość posypuję orzechami włoskimi.
Orzechy można również dodać wcześniej do szpinaku ale odrobinę zmiękły.
Jak kto lubi i woli :D
I gotowe!


poniedziałek, 7 stycznia 2013

Panierowany ser feta z salsą pomidorową


Szybka przekąska dla miłośników sera typu feta.
Takich, którzy nie przejmują się zbędnymi kaloriami albo lubią czasami zgrzeszyć w tej dziedzinie ;)
.

Składniki:
ser feta lub typu feta
jajko
bułka tarta
olej

Salsa pomidorowa:
pomidor
cebula
sól, pieprz

Wykonanie:
Ser feta kroję na kawałki .
W misce rozkłucam jajko.
Ser moczę w jajku i obtaczam w bułce tartej.
Gotowe kawałki smażę na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

W międzyczasie przygotowuję salsę:
Pomidora obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę.
Cebulę drobno siekam.
W miseczce łączę pomidora z cebulą
Całość doprawiam solą i pieprzem.
Odstawiam chłodne miejsce aż pomidory puszczą sok.
Odsączam sok i dokładnie mieszam.

Usmażony ser odsączam na papierowym ręczniku i podaję z salsą z pomidorów.

I gotowe!

Ser można również pokroić na mniejsze kawałki i zaserwować jako przekąskę dla gości na przyjęciu :)


Zimowe szaleństwa