Facebook

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Sałatka z kurczakiem i sosem czosnkowym

Moją drugą propozycją w wiosennej akcji Barku "U Peli" jest sałatka z kurczakiem.
Prosta i szybka w przygotowaniu.
Sycąca, a jednak fit ;) 
Idealna na wiosnę i nie tylko.

Składniki:
pierś z kurczaka
ogórek
pomidorki koktajlowe
cebula
mieszanka sałat
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Sos:
czosnek
jogurt naturalny
sól, pieprz

Wykonanie:
Pierś z kurczaka przyprawiam solą i pieprzem. Smaruję oliwą i odstawiam w chłodne miejsce.
Z podanych składników przygotowuję sos czosnkowy.
Mięso piekę z dwóch stron na złocisty kolor na teflonowej lub grillowej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Gotowe studzę i kroję w plastry.
Na talerzu rozkładam mieszankę sałat, pokrojonego w plastry ogórka, połówki pomidorków koktalowych i cebulę.
Dodaję kurczaka i całość polewam sosem czosnkowym.

I gotowe!


Przywołujemy wiosnę!!!Piechotą do lata...


poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Grzanka na ciepło z jajkiem sadzonym, serem i szynką

Składniki na 1 grzankę:
2 kromki jasnego pieczywa
1 plasterki szynki
1 plasterek żółtego sera
1 jajko
odrobina masła
sól, pieprz
Wykonanie:
Pieczywo smaruję masłem i opiekam na rumiano.
Smażę jajko sadzone.
Na kromce układam szynkę, ser i jajko.
Doprawiam do smaku solą, pieprzem i przykrywam drugą kromką.
Chwilę zapiekam aż ser lekko się rozpuści.
I gotowe!
Podaję z roszponką skropioną sokiem z cytryny i pomidorem.


Przywołujemy wiosnę!!!

piątek, 19 kwietnia 2013

Makaron z serem i domowym cukrem waniliowym


 
Składniki:
razowy makaron (u mnie "łosie" z Ikei)
półtusty biały ser
masło
domowy cukier waniliowy
sól
 
Wykonanie:
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie i posypuje go pokruszonym białym serem.
Całośc polewam odrobiną rozpuszczonego masła i słodzę cukrem z prawdziwą wanilią.
 
I gotowe!
 

 

Klaudia poprosiła mnie o udzielenie odpowiedzi na kilka pytań :)

Oto one:
1. Nie wyjdę z domu bez...
okularów przeciwsłonecznych i pomadki ochronnej.
2. W mojej lodówce nigdy nie może zabraknąć...
jajek.
3. Moje małe uzależnienie to...
czekolada.
4. Cechy, które cenie w sobie najbardziej...
silna osobowość.
5. Uwielbiam kiedy...
mogę dłużej pospać :)
6. Nie mogłabym żyć bez...
internetu :D
7. Kraj, który chciałabym odwiedzić to
Stany Zjednoczone.
8. Potrawa/danie/deser, której nigdy nie odmówie to...
deser!
9. W przyszłości chiałabym...
być szczęśliwa i spełniona.
10. Duża impreza czy mała domówka?
Zależy od nastroju ;)
11. Najczęściej można mnie zobaczyć w (chodzi o ubiór) ...
leginsach!

środa, 17 kwietnia 2013

Sałatka z roszponką, jajkiem i szynką

Kolejna edycja Barku sałatkowego "U Peli" mija pod znakiem mojej ulubionej pory roku czyli wiosny.
W tym roku matka natura nas nie rozpieszcza i stąd motyw porzewodni "Goniąc wiosnę".

Kilka składników.
Szybko, zdrowo, kolorowo.

Zapraszam !!!


Składniki:
roszponka
pomidorki koktajlowe
zielony ogórek
rzodkiewki
szynka jajko
Sos:
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz
Wykonanie:
Roszponkę i warzywa rozkładam na talerzu i skrapiam sosem.
Na wierzch dodaję plasterki szynki i jajko.
Całość doprawiam świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
I gotowe!




Przywołujemy wiosnę!!!


niedziela, 14 kwietnia 2013

Fondant z płynną czekoladą i wiśniami

12 kwietnia jest Dniem Czekolady.
W tym roku świętuję z małym poślizgiem czasowym, ale dzięki uprzejmości Bożeny z bloga Moje domowe kucharzenie dołączam do akcji z czekoladą w roli głównej.

Zainspirowałam się przepisem z książki Anny Starmach "Pyszne 25", s. 148.
Ze swojej strony dodałam wiśnie dla przełamania smaku.
Myślę, iż latem  można je zastąpić świeżymi owocami - truskawkami lub malinami.

Wyszło pysznie :)

Serdecznie zapraszam !!!

Składniki na 4 średnie kokitki:
2 jajka
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
100 g masła
60 g cukru 
25 g maki
2 łyżki kakao
garść mrożonych wiśni
1/2 łyżka mąki ziemniaczanej + zimna woda
Wykonanie:
Masło rozpuszczam na małym ogniu.
Gotowe ściągam z palnika i dodaję pokruszoną czekoladę. Mieszam do całkowitego  rozpuszczenia.
Jajka ucieram z cukrem, dodaję mąkę, kakao a po chwili masę czekoladową.
Całość dokładnie mieszam i przelewam do kokitek lub foremek na muffinki.
Deserki wstawiam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 10-15 minut w zależności od wielkości foremek.
Góra deseru powinna być ścięta a środek płynny.
Gotowe fondanty dekoruję frużeliną z wiśni (wiśnie podgrzewam z odrobiną cukru a następnie dodaję wymieszaną mąkę ziemniaczaną z zimną wodą).
Podaję gorące.
I gotowe!


sobota, 13 kwietnia 2013

Muffinki bananowe z sosem kajmakowym

Muffinki uwielbiam z dwóch powodów.
Po pierwsze są szybkie i proste w przygotowaniu.
A po drugie można je przygotować z różnymi dodatkami, co sprawia , że za każdym razem są zupełnie inne i zupełnie nas zaskakują.
Dotychczas upiekłam:
oraz

Dzisiaj znalazłam w lodówce banany i kajmak, który został po wielkanocnym mazurku i postanowiłam upiec muffinki bananowe z sosem kajmakowym.
Serdecznie zapraszam !!!
Składniki:
280 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru (dla lubiących słodkie więcej ;)
100 g masła
1 jajko
250 ml mleka
1-2 banany
cytryna
kajmak
Sos kajmakowy:
kajmak
śmietana
Wykonanie:
Banany kroję w kostkę i skrapiam sokiem z cytryny.
Masło rozpuszczam i odstawiam do przestygnięcia.
W jednej misce mieszam mąkę, cukier i proszek do pieczenia. 
A w drugiej łączę roztopione masło z mlekiem i jajkiem.
Łączę suche składniki z mokrymi i mieszam aby uzyskać gładką konsystencję.

W muffinkach grudki są wrecz wskazane bo nadają babeczkom puszystość.

Dodaję banany i dokładnie mieszam.

Do foremek (wyłożonych papiplotkami) nakładam po dużej łyżce ciasta, dodaję po łyżeczce kajmaku i przykrywam warstwą ciasta.
Muffinki wkładam do nagrzanego na 200 stopni piekarnika.
Czas pieczenia to ok 30-40 minut.
Upieczone muffinki studzę na kratce.
Podaję z sosem kajmakowym, który powstaje z połączenia kajmaku z odrobiną śmietany.

I gotowe!





środa, 10 kwietnia 2013

Omlet ze świeżym pomidorem i szczypiorkiem



Składniki:
2-3 jajka
2 łyżki mleka
sól, pieprz
pomidor
szczypiorek lub dymka
masło
Wykonanie:
Szczypiorek myję i drobno siekam.
Pomidora obieram ze skórki. Część zostawiam do dekoracji a z reszty usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę.
Jajka wbijam do miseczki i rozkłucam widelcem.
Dodaję 2 łyżki mleka oraz sól, pieprz i szczypiorek.
Całość dokładnie mieszam.
Na dobrze rozgrzaną, teflonową patelnię wlewam jajka i smażę na maśle kilka minut na malutkim ogniu.
Co pewien czas lekko poruszam patelnią, aby omlet nie przywarł.
Kiedy masa lekko się zetnie wrzucam na górę pomidora.
Omlet składam na pół i zapiekam jeszcze przez minutę.
Gotowy zsuwam na talerz.

I gotowe!


Przywołujemy wiosnę!!!

niedziela, 7 kwietnia 2013

Sałatka hawajska z tuńczykiem, ryżem i ananasem

Dzisiaj chciałabym zaprezentować sałatkę, która bardzo dobrze sprawdza się na wszelkiego rodzaju przyjęciach.
Jest prosta i niezwykle szybka w przygotowaniu.
Sałatka z ryżem i tuńczykiem.
Tym razem w wersji na słodko z ananasem.

tutaj dla przypomnienia w wersji bardziej wytrawnej z jajkiem :)

Składniki:
1 puszka słodkiej kukurydzy
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 puszka ananasa
1 torebka ryżu
żółty ser
sól, pieprz
majonez
Wykonanie:
Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie. Powinien być al dente :)
Ostudzony ryż dokładnie mieszam z tuńczykiem.
Dodaję kukurydzę.
Ser i odsączonego ananasa kroję w kostkę i mieszam z sałatką.
Całość doprawiam solą i pieprzem.
Dodaję majonez i delikatnie mieszam wszystkie składniki.
I gotowe!


sobota, 6 kwietnia 2013

Chlebek pita z kurczakiem, świeżymi warzywami i domowym sosem czosnkowym


Składniki:
chlebki pita 
mieszanka sałat
zielony ogórek
pomidor
czerowna papryka
cebulka
pierś z kurczaka
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka lub gyrosa
oliwa z oliwek
Sos w wersji dietetycznej:
jogurt naturalny
rozgnieciony czosnek
sól, pieprz
Sos w wersji kalorycznej :)
śmietana + majonez
rozgnieciony czosnek
sól,pieprz

Wykonanie:
Pierś z kurczaka doprawiam do smaku solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka (lub gyrosa).
Mięso smaruję oliwą z oliwek i odstawiam w chłodne miejsce.

Ogórka kroję w słupki, pomidora w półplastry a cebulę w piórka.

Przygotowuję z podanych składników sos czosnkowy i odstawiam do lodówki.

Chlebki pita piekę do zrumienienia w piekarniku.

Pierś z kurczaka opiekam na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Gotową lekko studzę i kroję na cienkie plasterki.

Chlebkom odcinam jeden bok aby powstała kieszonka.
Do środka daję odrobinę sosu i układam pozostałe składniki.
Całość polewam sosem.

I gotowe!

Fast Good!

poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Mazurek kajmakowy z konfiturą pomarańczową

 Mazurek kajmakowy na osłodę śnieżnych świąt :D
 
 
Składniki:
250 g mąki krupczatki
125 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko

Nadzienie:
konfitura pomarańczowa
kajmak

Do dekoracji:
skórka pomarańczowa, naturalne rodzynki, płatki migdałów
 
 
Wykonanie:
Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem.
Dodaję jajko i miksuję przez około 30 sekund.
Dodaję mąkę i ponownie miksuję.
Zagniatam ciasto w kulkę, owijam folią i wkładam do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowywuję i wylepiam foremkę.
Mazurka piekę w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku z termoobiegiem około 15-20 minut do złotego koloru.
Gotowy studzę w foremece.
Kajmak lekko podgrzewam na parze.
Mazurek smaruję konfiturą.
Wylewam lekko ciepły kajmaj i wygładzam nożem.
Dekoruję ciasto według uznania.
 
I gotowe!