Facebook

czwartek, 22 sierpnia 2013

Sałatka z żółtych i czerwonych pomidorów z dodatkiem oleju rzepakowego i grzanek

 Lubię oliwę z oliwek i często z niej korzystam, ale dlaczego nie spróbować od czasu do czasu zastąpić ją naszym polskim, zdrowym olejem rzepakowym?

Serdecznie zapraszam na pyszne pomidory z dodatkiem oleju rzepakowego !!!
Składniki:
żółty pomidor
czerwony pomidor
warto dodać również zielony
olej rzepakowy z dodatkiem pomidorów, czosnku i bazylii
sól, pieprz
zielona cebulka
kromka chleba (u mnie śródziemnomorski z Lidla)
Wykonanie:
Chleb kroję w kostkę, skrapiam olejem rzepakowym z dodatkami i opiekam w piekarniku, aż stanie się chrupiący.
Pomidory polewam gorącą wodą, obieram ze skóry i kroję na plastry.
Zieloną cebulkę drobno siekam.
Pomidory rozkładam naprzemiennie na talerzu.
Oprószam pieprzem, solą i skrapiam olejem rzepakowym z dodatkiem pomidorów, czosnku i bazylii.
Całość posypuję grzankami i cebulką.

I gotowe!

Pomidory można również pokroić na kawałki, wymieszać z grzankami (chleb może być również podarty na kawałki) i całość doprawić oraz skropić olejem.


  

”Warzywa_psiankowate_2013″

piątek, 16 sierpnia 2013

Kanapka z kiełkami i jajkiem

Składniki:
pełnoziarniste pieczywo
masło (opcjonalnie)
garść ulubionych kiełków
jajko
sól, pieprz
pomidorki koktajlowe
zielona cebulka
 
Wykonanie:
Kromkę cienko smaruję masłem i rozkładam na niej ulubione kiełki.
Dodaję ugotowane na półmiękko jajko.
Posypuję zieloną cebulką.
Oprószam pieprzem i solą.
Podaję z pomidorkami koktajlowymi.
 
I gotowe!
 
 
 

Wegetariańskie Śniadania

czwartek, 8 sierpnia 2013

Placek z borówką amerykańską

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu placek.
Można go upiec z dowolnymi owocami sezonowymi.
Ja tym razem postawiłam na borówki.

Tutaj znajdziecie przepis na podobny placek z rabarbarem, który różni się ciut wykonaniem.
Oba ciasta smakują wybornie i są łatwe w pieczeniu.

Składniki:
200 g mąki pszennej
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
100 g cukru (puder + domowy waniliowy)
Jeżeli ktoś lubi słodkie to może dać więcej cukru 150 a nawet 200 g
4 jajka
borówka amerykańska (ok 250 g )
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Owoce dokładnie myję i osuszam.
Miękkie masło ucieram z cukrem na puszysty krem.
Następnie na zmianę dodaję po 1 jajku i 2/3 łyżkach mąki wymieszanej z proszkiem do wykończenia materiału ;)
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem i posypuję bułką tartą.
Masę wylewam na formę i posypuję owocami.
Placek piekę około 45 minut lub do suchego patyczka.
Najlepiej nie otwierać drzwiczek w trakcie pieczenia. Ewentualnie kilka minut przed końcem aby sprawdzić stan ciasta lub przykryć papierem w razie gdyby góra zbyt mocno się przypiekała.
Studzę w lekko uchylonym piekarniku przez około kwadrans, następnie wyciągam na zewnątrz.
Ciasto może lekko opaść, tak samo jak owoce w środku.
Z doświadczenia wiem, że zazwyczaj nie wypływa to na smak i wygląd ciasta a obtaczanie ich w mącę na niewiele się zdaję
I gotowe!




Z dziećmi i dla dzieci