Facebook

czwartek, 28 listopada 2013

Śledź w oleju z cebulą

Składniki:
śledzie
olej
cebula +dymka
sól, pieprz

Wykonanie:
Śledzie moczę w wodzie około 2-3 godzin.
Następnie dokładnie je płuczę, suszę i kroję na kawałki.
Cebulę drobno siekam i zalewam gorącą wodą na około 1-2 minuty aby zmiękła.
Śledzie łączę z cebulą i polewam olejem.
Oprószam solą i pieprzem do smaku oraz posypuje świeżą dymką.

I gotowe!


   


poniedziałek, 25 listopada 2013

Rumowa panna cotta z granatem

 
Tym razem postanowiłam nadać deserowi smak alkoholu.
Wybrałam do tego celu jasny rum.
Mleczno-alkoholowy smak przełamałam ziarnami świeżego granatu.
Wyszło ciekawie.
 
Serdecznie zapraszam !!!
 
Składniki na 4 porcje:
250 ml śmietanki 30% 
250 ml mleka
2-3 łyżki cukru
laska wanilii
2 łyżki jasnego rumu
2 -3 łyżeczki żelatyny,
owoce granatu
 
Wykonanie: Do rondelka wlewam mleko, śmietankę i wsypuję cukier.
Wszystko dokładnie mieszam aż cukier się rozpuści.
Następnie dodaję laskę wanilii (przekrawam ją na pół, wydobywam ziarenka a resztę kroję na mniejsze kawałki) i stawiam na malutkim ogniu.
W małej filiżance mieszam  żelatynę z 2-3 łyżeczkami zimnej lub gorącej wody (patrz instrukcja na produkcie) i odstawiam na kilka minut.
Do ciepłej mieszanki mleka i śmietanki dodaję żelatynę i energicznie mieszam aż znikną wszystkie grudki.
Garnek ściągam z palnika i wlewam rum. Dokładnie mieszam.
Zostawiam do wystygnięcia.
Wcześniej przygotowane naczynia przelewam zimną wodą i rozlewam do nich mleczną mieszankę. Przykrywam bezbarwną folią i odkładam do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Naczynia z panna cottą wkładam na sekundę do gorącej wody, obrysowuję dookoła nożem i wykładam na talerze.
Deser polewam sokiem i dekoruję ziarnami granatu.

I gotowe!
 



wtorek, 19 listopada 2013

Mus z awokado z czosnkiem

Dzisiaj prezentuję Wam puszysty i lekki mus z awokado.
Idealny do kanapek i grzanek.
Można go również podać jako dodatek do warzyw (w formie dipu) lub dań kuchni meksykańskiej.


Składniki:
awokado
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
sok z cytryny

Wykonanie:
Obrane ze skóry i pokrojone w kostkę awokado skrapiam obficie sokiem z cytryny, aby nie zmieniło koloru.
Czosnek drobno siekam.
Wszystkie składniki dokładnie blenduję na puszysty mus.
Doprawiam do maku sola i kolorowym pieprzem.

I gotowe!

Podaję z chrupiącymi grzankami.


 

piątek, 15 listopada 2013

Sałatka z tuńczykiem,awokado i kolorowymi pomidorami

Składniki:
tuńczyk w kawałkach (najlepiej w sosie własnym)
awokado
mała cebulka
sok z cytryny
żółte i czerwone pomidory
natka pietruszki
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Pomidory obieram ze skóry i kroje w kostkę (można usunąć gniazda nasienne).
Awokado obieram ze skóry, kroję w kostkę i skrapiam sokiem z cytryny.
Tuńczyka łącze z pomidorami i awokado.
Dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki.
Oprószam solą i pieprzem.
Sałatkę można skropić oliwą.

I gotowe!


Śniadania do pracy/szkoły  


sobota, 9 listopada 2013

Grzanka z grillowaną gruszką i camembertem

 Składniki:
bagietka, ciabatta lub ulubione jasne pieczywo
gruszka
ciemne winogrona
ser camembert
orzechy włoskie
miód
Wykonanie:
Na patelni grillowej opiekam ciabattę i gruszkę pokrojoną na plastry.
Na osobnej patelni rumienię orzechy włoskie.
Chwilę przed końcem grillowania na plastrach gruszki układam ser camembert,  aby lekko się rozpuścił.
Na pieczywie rozkładam gruszkę na przemian z serem.
Dodaję ciemne winogrona.
Całość posypuję prażonymi orzechami i polewam miodem.
I gotowe!


  

poniedziałek, 4 listopada 2013

Placki z cukinii z cebulą i czosnkiem

 Składniki:
1-2 cukinie
1 jajko
1 ząbek czosnku
1/2 - 1 cebula
natka koperku lub pietruszki
mąka
sól, pieprz
olej

Wykonanie:
Cukinie oczyszczam, odcinam końce i wraz ze skórką ścieram na tarce o grubych oczkach.
Solę i odstawiam na kilka minut.
Następnie odciskam nadmiar wody.
Dodaję pokrojona na małą kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną natkę.
Rozkłócam widelcem jajko i dodaję do pozostałych składników.
Na końcu dosypuję mąkę.
Solę i pieprzę do smaku.
Na patelni rozgrzewam olej i łyżką nakładam ciasto formując małe placki.
Smażę z dwóch stron na złoty kolor.
Upieczone placki odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podaję saute lub z kleksem kwaśnej śmietany.

I gotowe!