Facebook

wtorek, 31 grudnia 2013

Cuba libre

Na zakończenie 2013 roku i powitanie nowego 2014 przedstawiam jeden z moich ulubionych drinków - Cuba Libre.
Pyszne i proste połączenie jasnego rumu z limonką, coca-colą i kostkami lodu.

Polecam i życzę udanej zabawy sylwestrowej !!!

Składniki:
jasny rum - po 40 ml na osobę
limonki
coca cola
lód

Wykonanie:
Do wysokiej szklanki wrzucam kilka kostek lodu.
Dodaję rum i sok z limonki.
Całość dopełniam coca-colą.
Drinka dekoruję plastrami limonki.

I gotowe!




wtorek, 24 grudnia 2013

Pasta ze śledziem po żydowsku

Wszystkim Czytelnikom mojego bloga
życzę
spokojnych i radosnych 
Świąt Bożego Narodzenia
oraz pomyślności i sukcesów w Nowym 2014 Roku.


Zainspirowałam się przepisem z czasopisma Olivia (12/2013).

Składniki:
2 -3 płaty śledziowe
1 jabłko (najlepiej twarde)
mała garść rodzynek
mała cebula
sól, pieprz
majonez

Wykonanie:
Płaty śledziowe mocze w wodzie nie krócej niż 2 godziny, następnie dokładnie je płuczę, odsączam i kroję w drobną kostkę.
Cebulę drobno siekam i przelewam gorącą wodą, aby zmiękła.
Jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach.
W misce łączę śledzie z cebulą i jabłkiem.
Doprawiam do smaku solą, pieprzem i majonezem.
Całość dokładnie mieszam.
Na końcu dodaję rodzynki (wcześniej wymoczone w gorącej wodzie).
Podawać dobrze schłodzoną.
Najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem.

I gotowe!




poniedziałek, 23 grudnia 2013

Kruche rogaliki migdałowo-orzechowe z cynamonową posypką

W zeszłym roku prezentowałam Wam przepis na rogaliki orzechowe i rogaliki migdałowe według przepisu mojej Babci. 
Tym razem dałam się skusić innemu pomysłowi na rogaliki waniliowo-cynamonowe Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla i muszę przyznać, że było warto. 
Nie mniej jednak rogaliki z dużą ilością orzechów czy migdałów są opcją dla cierpliwych cukierników, ponieważ lepienie ich  jest wyjątkowo czasochłonne.
Ale warto! 

Składniki:
150 g mąki pszennej lub krupczatki
50 g domowego cukru waniliowego
2 żółtka
60 g mielonych migdałów
40 g mielonych orzechów laskowych
100 g masła

Posypka:
cukier puder
mielony cynamon

Wykonanie:
Z podanych składników zagniatam ciasto.
Można je również wyrobić przy pomocy miksera (najpierw ucieram masło z cukrem, potem dodaję żółtka a następnie powoli dodaje mieszankę mąki i orzechami i migdałami).
Owijam je w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut.
Z chłodnego ciasta formuję małe rogaliki.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam gotowe ciasteczka.
Rogaliki piekę w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut lub do zarumienienia.
Gotowe posypuję mieszanką cukru pudru i cynamonu.

I gotowe!




sobota, 21 grudnia 2013

Śledź "pod szubą"

Mój przepis powstał z połączenia 2 przepisów z 2 książek: Inna Łukasik i Agnieszka Sado, Kuchnia Rosyjska, Wydawnictwa REA, Warszawa 2009, s. 65 oraz  Podróże kulinarne świata. Kuchnia rosyjska. Tom XIV, s. 115.

Sałatka wyszła pyszna i zadowoliła gusta smakowe wszystkich domowników.
Pierwszą porcję zjedliśmy po 2 godzinach od przygotowania, natomiast drugą po całonocnym chłodzeniu.
Obydwie były wyjątkowo smaczne, ale moim zdaniem czas chłodzenia działa na korzyść smakową, ponieważ składniki mogły się w ten sposób doskonale przegryźć.

Polecam !!!


Składniki:
filety śledziowe w oleju lub solone (ok 300 g)
2-3 ziemniaki
2 buraki
2 marchewki
2-3 jajka
1 cebula
majonez
sól, pieprz
natka pietruszki

Wykonanie:
Filety śledziowe w oleju kroję na kawałki. Jeżeli używam filetów solonych to najpierw moczę je w zimnej wodzie.
Buraki i ziemniaki gotuję w mundurkach.
Marchewkę gotuję na pół twardo i ścieram na tarce o dużych oczkach. Tak samo ścieram buraki.
Ziemniaki kroję w kostkę.
Ugotowane jajka drobno siekam, podobnie jak cebulę i pietruszkę.
Cebulę można przelać gorącą wodą aby zmiękła.
Na talerzu (lub słoiczku, szklaneczce) układam warstwowo ziemniaki, śledzie, cebulę, jajka (część zostawiam do dekoracji), marchewkę i buraka.
Poszczególne lub wybrane warstwy można oprószyć solą i pieprzem.
Wierzch polewam majonezem, posypuję pozostałym jajkiem i natką pietruszki.
Odstawiam do schłodzenia i "przegryzienia się".

I gotowe!

Bardzo ładnie sałatka prezentuje się podana w małych szklaneczkach.





środa, 18 grudnia 2013

Świąteczne muffinki śniadaniowe Nigelli Lawson

Przepis zaczerpnęłam z książki Nigelli Lawson "Jak być domową boginią", Warszawa 2011, s. 277.

Zamiast tradycyjnych foremek na babeczki w papilotkach, użyłam silikonowej formy z gwiazdkami.

Wyszły pyszne.
Polecam !!!


Składniki na 12 muffinek:
200 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
50 g cukru demerara (w oryginale 75 g)
spora szczypta gałki muszkatołowej
1 pomarańcza
ok 50 ml mleka
60 g masła
1 duże jajko
100 g suszonej żurawiny (w oryginale 150 g)

Do posypania: cukier puder i cynamon

Wykonanie:
W dużej misce łączę przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i gałkę muszkatołową.
Do dzbanka z miarką wyciskam sok z pomarańczy i dopełniam mlekiem do objętości 150 ml.
Dodaję stopione,wystudzone masło oraz jajko i dokładnie mieszam.
Mokre składniki wlewam do miski z suchymi i delikatnie mieszam całość.
Grudki powodują lekkość ciasta dlatego są jak najbardziej wskazane.
Na koniec dodaję suszoną żurawinę i delikatnie mieszam całość.
Foremki wypełniam do 3/4 wysokości.
Muffinki piekę około 20-30 minut (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni.
Gotowe i wystudzone posypuję cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

I gotowe!