Facebook

czwartek, 27 lutego 2014

Ryż zapiekany z jabłkami i rodzynkami

Zazwyczaj ryż z jabłkami zapieka się w piekarniku. U mnie w domu od zawsze robiło się go po prostu na patelni. Z dodatkiem cynamonu.
Ponieważ lubię eksperymentować tym razem dodałam do niego przyprawę do dań słodkich Kamisa z dodatkiem kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków i mięty oraz rodzynki.
Wyszło pysznie i zupełnie odmiennie w smaku.
Polecam!

Składniki:
ryż
jabłka
rodzynki
brązowy cukier 
masło
sól
rum (opcjonalnie)

Wykonanie:
Ryż gotuję w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Rodzynki namaczam we wrzątku lub rumie.
Jabłka obieram ze skóry i ścieram na tarce o dużych oczkach.
W misce łączę ugotowany ryż i jabłka.
Na patelni (najlepiej ceramicznej) rozpuszczam odrobinę masła i wykładam jabłkowo-ryżową mieszankę.
Doprawiam do smaku brązowym cukrem i przyprawą do dań słodkich Kamis.
Patelnię przykrywam pokrywką i zapiekam na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
Pod koniec dodaję odcedzone rodzynki i całość dokładnie mieszam.

I gotowe!



Lekkie desery bez piekarnika

niedziela, 23 lutego 2014

Banany w gorzkiej czekoladzie z prażonymi orzechami i kolorową posypką

Czekoladowy Weekend u Bei, który w tym roku został Czekoladowym Tygodniem to akcja cykliczna, której pierwsza edycja odbyła się w 2008 roku !!!
Jej podsumowania to skarbnica przepysznych przepisów dla wszystkich czekoladowych maniaków.

W zeszłym roku z tej okazji przygotowałam:
W tym roku nawał obowiązków nie pozwolił mi zrealizować ambitnych planów, ale ostatnim rzutem na taśmę udało mi się na koniec przygotować małą przekąskę z czekoladą w roli głównej.
Ciekawy pomysł na przyjęcia a w szczególności te dla dzieci.

Polecam!!! 

Składniki:
banany
gorzka lub deserowa czekolada
prażone orzechy laskowe 
kolorowa posypka
sok z cytryny

Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Banany obieram z skóry, skrapiam sokiem z cytryny i kroję na małe kawałki.
Kawałki owoców nabijam na wykałaczki (lub patyczki) obtaczam w czekoladzie i posypuje prażonymi orzechami/cukrową posypką.
Odstawiam do stężenia.

I gotowe!


 Lekkie desery bez piekarnika

piątek, 14 lutego 2014

Babeczki walentynkowe z "Michałkami"

Z okazji Walentynek życzę Wam dużo miłości i słodkości.

Przepis zaczerpnęłam z Moich Wypieków odrobinę modyfikując przede wszystkim ilość cukru i bitej śmietany.

Składniki na około 12 babeczek:
120 g masła
60 g cukru
2 jajka
150 g mąki pszennej
50 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-5 łyżek likieru kawowego
120 g cukierków Michałków (u mnie z Hanki ;) + kilka do dekoracji
śmietana/mleko

Krem michałkowy:
200 ml śmietany 30%
50 g cukierków Michałków (białych)
śmietan fix (opcjonalnie)

Wykonanie:
Masło, jajka, likier oraz śmietana/mleko powinny mieć temperaturę pokojową !!!

Krem:
Michałkowy krem do dekoracji przygotowuję dzień wcześniej.
Śmietankę podgrzewam na małym ogniu.
 Dodaję posiekane cukierki i delikatnie podgrzewam mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia Michałków.
Masę studzę i odstawiam do lodówki na całą noc.
Tuż przed dekorowaniem babeczek ubijam na sztywno masę śmietanowo-michałkową.
W trakcie można dodać śmietan fixu.

 Babeczki:
W misce łącze przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Masło ucieram z cukrem na puszysty krem.
Dodaję jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
Wsypuję mąkę z proszkiem i kakao i delikatnie miksuję.
Jeżeli masa jest zbyt gęsta to dodaję odrobinę mleka lub śmietany.
Na końcu dodaję likier i grubo posiekane Michałki. Delikatnie mieszam całość.
Ciasto przekładam do przygotowanych foremek do 3/4 wysokości.
Piekę w temperaturze 180 stopni około 20-30 minut lub do suchego patyczka.
Studzę na kratce.
Przed podaniem dekoruję kremem, startymi Michałkami.

I gotowe!



Słodkie Walentynki 2014 Walentynki - czym TO się je?

środa, 12 lutego 2014

Sałatka z tuńczykiem i awokado

Dzisiaj proponuję pyszną sałatkę z dodatkiem zdrowego awokado i tuńczyka.
Można ją przygotować jako przystawkę np. na walentynkową kolację lub po prostu zabrać ze sobą do pracy w lunch boxie.

Smacznego !!!

Składniki:
tuńczyk w sosie własnym
kilka liści bazylii
 awokado
pomidor
cebula
sałata np. rzymska
sól, pieprz
sok z limonki lub cytryny

Dressing:
oliwa z oliwek
sok z cytryny
oregano, tymianek, majeranek, rozmaryn
sól, kolorowy pieprz

Wykonanie:
Awokado obieram ze skóry, kroję w kostkę i skrapiam sokiem z limonki.
Pomidora obieram ze skóry i również kroję w kostkę.
Cebulę drobno siekam.
W miseczce łącze te składniki i skrapiam dressingiem.
Na talerzu rozkładam kolejno sałatę, warzywa a na końcu tuńczyka.
Sałatkę oprószam świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i listkami bazylii.
.
I gotowe!



Walentynkowa kolacja we dwojeOlimpijskie gotowanie
Śniadanie mistrzów Drugie śniadanie w pracyWalentynki - czym TO się je?

sobota, 8 lutego 2014

Kanapka drwalska

Kanapka, którą pokocha każdy mężczyzna ;)
Przepis pochodzi z Kuchni Lidla.

Składniki:
chleb (u mnie chleb drwalski z Lidla)
kiełbasa myśliwska
ser żółty
papryka konserwowa
ogórek konserwowy
majeranek (najlepiej świeży)
roszponka do dekoracji
kolorowy pieprz
masło

Wykonanie:
Kroję chleb wzdłuż i smaruję masłem.
Na kanapkę nakładam kolejno ser żółty, pokrojoną w plastry kiełbasę myśliwską oraz paprykę i korniszony.
Całość posypuję świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i majerankiem.
Dekoruję roszponką.

I gotowe!



Drugie śniadanie w pracyŚniadanie mistrzów

niedziela, 2 lutego 2014

Tort bezowy z kremem kawowym, orzechami i daktylami

Od jakiegoś czasu miałam ochotę na zrobienie tortu bezowego.
Raz po raz spoglądałam na tort dacquoise - bardzo popularny wypiek z cukierni Sowy.
Stwierdziłam jednak, że połączenie mascarpone z kremówką i dodatkowo masą kajmakową może być zbyt słodkie.
Na początek postanowiłam więc przygotować krem na bazie likieru kawowego.
Z dużą ilością orzechów i daktyli.
Wyszło pysznie i też kalorycznie. Ale co tam, trwa karnawał!



Składniki na 2 bezowe blaty o średnicy 20 cm:
4 białka
150 g cukru (2 łyżki brązowego, reszta drobnego do wypieków)
szczypta soli
łyżka soku z cytryna
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem kawowy:
250 g mascarpone
100 ml śmietany 30%
cukier puder
likier kawowy (lub czekoladowego)

suszone daktyle
orzechy (nerkowce, pekan, makadamia, brazylijskie, migdały, włoskie)
gorzka czekolada

Wykonanie:
Blaty bezowe:
Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni (z termoobiegiem).
Na papierze do pieczenia rysuję koła o średnicy około 20 cm.
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera.
Pod koniec miksowania dodaję po łyżce cukru do wykończenia materiału, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Masę bezową wykładam na przygotowany wcześniej papier i wyrównuję.
Bezy wstawiam do nagrzanego na 150 stopni (z termoobiegiem) i po chwili
zmniejszam temperaturę do 125 stopni. 
Piekę jeszcze około 60 minut.
Blaty powinny się lekko zarumienić.
Gotowe  studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Krem:
Mocno schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno.
Mascarpone miksuję z odrobiną cukru pudru i likierem kawowym.
Delikatnie łączę obydwie masy. Dodaję posiekane orzechy i daktyle.

Na paterze układam jeden blat bezowy, przekładam kremem z orzechami i daktylami, posypuję startą gorzką czekoladą i przykrywam drugim blatem bezowym. 
Tort dekoruję daktylami.

I gotowe!


Mascarpone Karnawał 2014