Facebook

środa, 30 kwietnia 2014

Sałatka z ciecierzycą i gotowanym indykiem

Sałatka, która świetnie nadaje się do zabrania pojemniku lunchowym do pracy lub na majówkę.
Jest również ciekawą propozycją na zdrową i lekką kolację.

Składniki:
sałata lodowa
gotowany indyk (u mnie noga z zupy)
ciecierzyca z puszki
oliwki
pomidorki koktajlowe
cebulka dymka
sól, pieprz
olej lniany

Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszam, skrapiam olejem lnianym i doprawiam do smaku solą i pieprzem.

I gotowe!



Zdrowy tryb życia Na majówkę Dania dla urody

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Pasta kanapkowa z twarożku i rzodkiewki



Składniki:
jogurt naturalny/śmietana
rzodkiewki
szczypiorek
sól, pieprz

Wykonanie:
Do serka dodaję odrobinę jogurtu naturalnego lub śmietany.
Rzodkiewkę oczyszczam, odcinam końcówki i ścieram na tarce o średnich oczkach.
Odciskam lekko z nadmiaru wody i łącze z serkiem.
Dodaję posiekany szczypiorek.
Całość dokładnie mieszam i doprawiam solą i pieprzem do smaku.

I gotowe!



Zdrowy tryb życiaNa majówkęDania dla urody


Lekka Wielkanoc
Smaki dzieciństwa

wtorek, 22 kwietnia 2014

Sałatka ze śledziem i jajkiem w jogurtowym sosie

Bardzo lubię sałatki ze śledziem.
Moją ulubioną jest śledź "pod szubą"
Niestety najczęściej są one z dodatkiem kalorycznego majonezu.
Tym razem prezentuję wersję light z sosem jogurtowym.

Zainspirowałam się przepisem na śledzia z ziemniakami z kwietniowego czasopisma Claudia 
(nr 4/2014), str. 120.

Składniki:
filety śledziowe solone
jabłko
ziemniaki
cebula
kiszone ogórki
kapary
jajka
sok z cytryny

Sos:
jogurt naturalny
majonez (opcjonalnie)
sól, pieprz
koperek

Wykonanie:
Filety śledziowe zalewam zimna wodą i moczę około 2 godzin.
Następnie opłukuje je, suszę i kroję na kawałki.
Jabłko obieram ze skóry, kroję w kostkę i skrapiam sokiem z cytryny.
Ziemniaka gotuję i kroję w kostkę.
Cebulę drobno siekam.
Ogórka kroję w kostkę.
Wszystkie powyższe składniki dokładnie mieszam. 
Dodaję kapary
Sałatkę polewam jogurtem (czasami dodaję odrobinę majonezu) wymieszanym z posiekanym koperkiem i doprawionym do smaku solą i pieprzem.
Potrawę dokładnie mieszam i chłodzę.
Przed podaniem dekoruję ugotowanymi na twardo jajkami i posypuję koperkiem.
Jajka można również pokroić w kostkę i delikatnie wymieszać z sałatką przed dodaniem sosu.

I gotowe!


Jajka na Wielkanoc

Lekka WielkanocZdrowy tryb życia


niedziela, 20 kwietnia 2014

Mazurek kajmakowy z morelami i orzechami

Moi Drodzy z okazji Świąt Wielkanocnych życzę Wam wszystkiego dobrego.
Wesołego Alleluja!

Składniki:
200 g mąki krupczatki
50 g zmielonych migdałów
125 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko lub 1 żółtko

Nadzienie:
dżem morelowy (najlepiej kwaskowy)
kajmak

Do dekoracji: 
suszone morele (czarne i pomarańczowe)
migdały, orzechy laskowe
rodzynki
żurawina
jajka czekoladowe
Wykonanie:
Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem.
Dodaję jajko (lub żółtko) i miksuję przez około 30 sekund.
Na końcu dosypuję mąkę wymieszaną ze zmielonymi migdałami i ponownie miksuję.
Zagniatam ciasto w kulkę, owijam folią i wkładam do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję i wylepiam foremkę.
Mazurka piekę w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku z termoobiegiem około 15-20 minut do złotego koloru.
Gotowy studzę w foremce.
Kajmak lekko podgrzewam na parze.
Mazurek smaruję konfiturą.
Wylewam lekko ciepły kajmak i wygładzam nożem.
Dekoruję według uznania.
I gotowe!



Marmolada

sobota, 19 kwietnia 2014

Jajka z groszkiem, porem i korniszonami w kremowym sosie

Zainspirowałam się przepisem na sałatkę jajeczną z czasopisma To jest pyszne. Nr 1/2012, str. 28.

Składniki:
ulubiona sałata
jajka
por
korniszony
zielony groszek

Sos:
jogurt naturalny
majonez
musztarda
koperek
szczypiorek
natka pietruszki
sól, pieprz

Wykonanie:
Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję na połówki i rozkładam je na sałacie.
Groszek gotuję i studzę.
Korniszony kroję na półplastry a por w piórka.
Szczypiorek, pietruszkę i koperek drobno siekam.

Jogurt mieszam z majonezem i musztardą.
 Dodaję zioła i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Sos łączę z warzywami i wykładam na wcześniej przygotowane jajka.
Całość oprószam solą i pieprzem.

I gotowe!


Jajka na Wielkanoc

piątek, 18 kwietnia 2014

Śledź pod marynowaną pierzynką

W Wielki Piątek w moim domu zawsze jemy śledzie.
Tym razem chcę Wam zaprezentować śledzia z dodatkiem marynowanych warzyw i pieczarek.
Taki półmisek bardzo ładnie prezentuje się na stole.

Składniki:
śledzie solone (lub w oleju)
cebula
papryka marynowana (żółta i czerwona)
korniszony
marynowane pieczarki
sól, pieprz
olej słonecznikowy

Wykonanie:
Solone śledzie moczę w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, płuczę i kroję na kawałki.
Cebulę drobno siekam i przelewam gorąca wodą.
Na półmisku rozkładam śledzie i posypuję je cebulę.
Oprószam solą, pieprzem i skrapiam olejem.
Na to układam drobno posiekane warzywa- marynowaną paprykę w dwóch kolorach, korniszony i pieczarki.
Warzywa można rozkładać według uznania- na przykład tworząc kolorowe pasy lub wymieszać je wszystkie razem.

I gotowe!



Wielkanocne Smaki - edycja IV Lekka Wielkanoc

środa, 9 kwietnia 2014

Lunch box. Sałatka z ryżem, tuńczykiem i zielonym groszkiem.

Dzisiaj na lunch w pracy/szkole proponuje pożywny ryż z tuńczykiem.
Wbrew pozorom przygotowanie tego lunch boxu zajmuje chwilę.

Zapraszam.

Składniki:
ryż
tuńczyk w oleju
zielony groszek (u mnie mrożony)
kukurydza (u mnie z puszki)
ser żółty
sól,  kolorowy pieprz

Wykonanie:
Ryż gotuje al dente w lekko osolonej wodzie.
Tak samo postępuję z zielonym groszkiem.
Ryż łączę z tuńczykiem nie odsączając go zbytnio z oleju.
Dodaję warzywa i pokrojony w kostkę ser.
Całość doprawiam do smaku solą, kolorowym pieprzem i dokładnie mieszam.

I gotowe!


Zdrowy tryb życia

wtorek, 8 kwietnia 2014

Sałatka z suszonymi pomidorami, tuńczykiem i jabłkiem

Kontrowersyjne połączenie suszonych pomidorów, jabłka i tuńczyka w jednej sałatce.

Zapraszam!

Składniki na:
 tuńczyk w oliwie
cebula
suszonych pomidorów
jabłko
jajko
zielona fasolka
kukurydza
żółty ser
roszponka
Sos:
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
Tuńczyka odsączam z oleju.
Cebulę drobno siekam.
Pomidory kroję w kostkę.
Ugotowane na twardo jajka obieram ze skorupki i kroję na ósemki.
Jabłko kroję w kostkę.
Zieloną fasolkę obgotowuję, hartuje i kroję na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki  (oprócz jajek) mieszam.
Doprawiam do smaku solą morską z ziołami prowansalskimi .
Z podanych składników przyrządzam sos.
Sałatkę rozkładam na talerzu na roszponce i dekoruję jajkami.
Skrapiam sosem i posypuję startym serem.

I gotowe!


Wielkanocne Smaki - edycja IVKto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłekZdrowy tryb życia


poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Smażone serniczki

Słodkie, rozpływające się w ustach serniczki.
Smak dzieciństwa.
Idealne na śniadanie lub na deser.
Niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu.

Polecam !

Składniki:
2-3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 jajko
tłuszcz do smażenia
cukier puder

Wykonanie:
Wszystkie składniki delikatnie miksuję.
Rozgrzewam patelnie i nakładam po malej łyżce ciasta formując placuszki.
Smażę na złoty kolor z obydwu stron.
Serniczki podaję na ciepło posypane cukrem pudrem.

I gotowe!


Smaki dzieciństwa

środa, 2 kwietnia 2014

Lunch box. Sałatka z kuskusem, oliwkami i wędzoną makrelą

Składniki:
kasza kuskus
wędzona makrela
oliwki (u mnie czarne i zielone)
czerwona cebula
ogórek kiszony lub konserwowy
natka pietruszki
sól, pieprz
olej lniany Oleofarm

Wykonanie:
Kaszę kuskus zalewam wrzątkiem i odstawiam na 5 minut.
Cebulę, oliwki i ogórka drobno siekam.
Kaszę łączę z warzywami i kawałkami makreli.
Oprószam do smaku solą i pieprzem oraz skrapiam olejem lnianym.
Sałatkę posypuję posiekaną natką pietruszki.

I gotowe!


Zdrowy tryb życia