Facebook

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Przepisy na Sylwester i karnawał

Już za 2 dni Sylwester, a po nim Nowy Rok i karnawał.
Dla wszystkich, którzy organizują małe i duże przyjęcia lub wybierają się na składkowe domówki, przygotowałam zbiór przepisów potraw, które idealnie nadają się na takie okazje.
Różnego rodzaju sałatki, wypieki, wszelakie małe i duże przekąski oraz desery.

Przekąski i finger food:
Grzybowe poduszeczki z francuskiego ciasta
Grissini z szynką szwarcwaldzką i roszponką
Mini kanapeczki
Grzanki II
Kanapka z kurczakiem i guacamole
Grzanki z pieczoną papryką, pomidorem i oliwkami
Drinki:
Cuba libre



czwartek, 25 grudnia 2014

Wesołych Świąt!

Wszystkim Czytelnikom mojego bloga
życzę
radosnych, spokojnych i rodzinnych
Świąt Bożego Narodzenia
oraz pomyślności i sukcesów w Nowym 2015 Roku.




wtorek, 23 grudnia 2014

Świąteczne gotowanie z marką Russell Hobbs


10 grudnia wzięłam udział w Świątecznym gotowaniu zorganizowanym przez markę Russell Hobbs 
W spotkaniu wzięły udział nie tylko blogerki kulinarne, ale i prowadzące blogi lifestylowe.

Na początku zostałyśmy przywitane przez przedstawiciela firmy Umbrelka, który przedstawił  historię firmy Russell Hobbs i zaprezentował jej najnowszą linię Aura.


Następnie szef kuchni Dawid Szewioła przedstawił menu, które przygotował specjalnie na tą okazję.

Wigilia w stylu fusion:

Przystawka
Matjas holenderski na chrupiącej sałatce z kopru włoskiego z pomidorkami koktajlowymi w koszyku z papieru ryżowego.

Zupa
Zupa piernikowa z suszonymi figami i migdałami aromatyzowana piwem Guiness.

Danie główne
Szaszłyki z karpia z suszonymi śliwkami na carpaccio z buraków z octem winnym z selerowym puree i mango

Deser
Świąteczne makówki

Potem podzieliłyśmy się na 3-4 osobowe grupy i przystąpiłyśmy do pracy.
Ja gotowałam wspólnie z Anią z MoimZdaniem.be i Magdą z Magda-Kucharzy.

Magda, Ania i ja.
Zdjęcie udostępnione przez A.Griksę.

Spotkanie odbywało się w Szkole Gastronomicznej im. G.Morcinka w Katowicach i czekały tam na nas profesjonalnie przygotowanie stanowiska pracy wraz  ze wszystkimi dostępnymi produktami.

Podczas gotowania mogłyśmy również korzystać ze wszystkich sprzętów Russell Hobbs Aura. 
Przedstawiciele firmy udzielali praktycznych rad związanych z obsługą i eksploatacją urządzeń.
Pozwoliło to nam dobrze zapoznać się ze sprzetem.

Przy  przygotowaniu każdego z dań swoich rad i pomocy udzialali nam szefowie kuchni Barański Dariusz  i Dawid Szewioła oraz ekipa ze Szkoły Gotowania Cynamon.



Na początku zrobiliśmy świąteczne makówki. Potem zabrałyśmy się za zupę piernikową i kolejne dania.

Niestety z powodu wizyty w filharmonii musiałam wcześniej wyjść ze spotkania, ale dzięki uprzejmości zaprzyjaźnionych blogerów mogę Wam zrelacjonować ciąg dalszy warsztatów.

Fot. M. Łyskawa
Wspólne gotowanie trwało ponad 3 godziny, a potem przyszedł czas na Wigilię i konsumpcję wszystkich wspólnie przygotowanych potraw, które prezetowały się wyjątkowo smakowicie.
Z relacji innych blogerek wiem, że samkowały równie dobrze i bardzo żałuję, że nie mogłam tego doświadczyć.

Fot. M. Łyskawa
Fot. M. Łyskawa
Fot. M. Łyskawa


Czym byłyby święta bez prezentów?
Firma Russelh Hobbs stanęła na wysokości zadania i każdego z nas obdarowała rozdrabniaczem Chop&Blend z najnowszej kolekcji Aura.

Fot. M. Łyskawa

Zapraszam do obejrzenia filmu przygotwanego przez firmę Russell Hobbs

W spotkaniu udział wzieli:
Sylwia - www.poranne.com
Marcelina -  www.littlebitlife.com
Aleksandra - www.zajadam.pl
Anna -  www.namiotle.pl
Mariola - www.smakowisko.pl
Magdalena - www.magda-kucharzy.pl
Ania i Jakub - www.fashionable.com.pl
Magdalena - www.rogalikblog.pl
oraz ja - Asia - www.kuchniajosi.blogspot.com i www.podrozekulinarneswiata.blospot.com

Serdecznie dziękuję firmie Russell Hobbs za zaproszenie na warsztaty i prezent,
Koleżankom Blogerkom za wspaniałe towarzystwo i udostępnione zdjęcia,
a Szefom Kuchni wraz z ekipą Cynamon za wszystkie cenne porady.

Bawiłam się wyśmienicie i mam nadzieję na kolejne spotkanie.
To miło, że takie wydarzenia docierają również do Katowic.

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Przepisy na Święta Bożego Narodzenia

W mojej rodzinie w ramach przygotowań do świąt każdy ma jakąś rzecz za którą odpowiada.
Ja przygotowuję ciasteczka, babeczki i śledzie.
Dlatego w tym zbiorze takich przepisów jest najwięcej.
Moje sprawdzone, ulubione i wielokrotnie powtarzane przepisy.

W tym roku w okresie przedświątecznym nie publikuję wielu nowych rzeczy, ponieważ moja dokumentracja zdjęciowa przepadła wraz z kartą pamięci. 
A winny jest nie kto inny jak mój sprytny kocur Tofik, który musiał ją gdzieś pod moją nieuwagę schować :(

Poniżej znajdziecie przepisy na  pyszne wypieki, sałatki śledziowe, karpia, a także mięsa na świąteczny obiad i sałatki.

Serdecznie zapraszam!



Śledzie:
Babeczki:

Ciasta, torty, tarty i bezy:

Ciasteczka i rogaliki:

Mięsa na świąteczny obiad:

Sałatki:

niedziela, 21 grudnia 2014

Łaciate babeczki z polewą czekoladową

Gdybym miała wskazać z jakich przepisów na słodkie wypieki korzystam najczęściej to bez wątpienia wskazałabym  Moje Wypieki
Siegam zarówno do bloga jak i do książki Moje wypieki i desery.
Słodkości zawsze się udają i są wyborne.
Tym razem postawiłam na babeczki łaciate odrobinę modyfkując przepis pod względem ilości cukru.
Babeczki są bardzo sypkie, ponieważ powstały z przepisu na babkę piaskową.
Nie są słodkie a przysłowiową "wisienką na torcie" jest pyszna polewa czekoladowa.

Polecam i zapraszam!


Składniki na 12 babeczek:
150 g masła
75 g cukru (w oryginale 150 g)
220 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
20 g ciemnego kakao
3 jajka
1,5-2  łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstarktu pomarańczowego (można tez użyć esencji waniliowej)

Wszystkie składniki powinny miec temperaturę pokojową.

Polewa:
50 ml śmietany 30%
50 g gorzkiej lub deserowej czekolady
W oryginale proporcje 75 ml do 75 g ale moim zdaniem mniejsza ilośc w  zupełności wystarcza na pokrycie wszystkich babeczek.

dekoracyjne kuleczki

 Wykonanie:

Babeczki:
Mąkę pszenną łączę z 40 g mąki ziemniaczenej i proszkiem do pieczenia.

Masło ucieram z cukrem na jasną, puszystą masę.
Potem kolejno wbijam jajka, miksując po każdym dodaniu.
Dodaję ekstrakt pomarańczowy lub waniliowy i znowu miksuję.
Wsypuję wcześniej przygotowaną mieszankę z mąką i delikatnie mieszam szpatułką.

Ciasto dzielę na 2 równe części.
Do jednej porcji dodaję 20 g  mąki ziemniaczanej, a do drugiej kakao.
Obydwie masy dokładnie mieszam.

Do foremek wykładam po kleksie ciemnego i jasnego ciasta napełniająć je do 3/4 wysokości.

Babeczki piekę w temperaturze 160 stopni przez około 25-30 minut lub do suchego patyczka.
Gotowe studzę na kratce.

Polewa:
Śmietanę podgrzewam w garnuszku do momentu wrzenia.
Zdejmuję z ognia i dodaję posiekaną czekoladę.
Całośc dokładnie mieszam, aż do rozpuszczenia składników.

Babeczki dekoruję ciepłą polewą i posypuję dekoracyjnymi kuleczkami.

I gotowe!




Słodki PrezentŚwiąteczne słodkości!

sobota, 20 grudnia 2014

Babeczki piernikowe z bakaliami

W okresie przedświątecznym bardzo lubię piec babeczki i muffinki
Wprowadzają mnie one w świąteczny nastrój i stanowią mój słodki wkład na różnego rodzaju przyjęciach i spotkaniach świątecznych.
Lubię też nimi obdarowywać przyjaciół i znajomych.
Własnoręcznie przygotowany podarunek jest zawsze od serca :)

Zapraszam na pyszne babeczki piernikowe z bakaliami.


Składniki na około 12 babeczek:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka mleka
1 jajko
100 g masła
2 łyżki przyprawy do piernika Kamis
1 łyżka gorzkiego kakao
3 łyżki miodu spadziowego

Bakalie: 
suszone morele, śliwki, figi, daktyle rodzynki, żurawina

Do dekoracji:
cukier puder,
polewa czekoladowa (czekolada+masło lub śmietanka 30%)
posypka dekoracyjna

Wykonanie:
Bakalie kroję na drobną kostkę.

Masło roztapiam w rondelku i studzę.
W misce łącze mąkę, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika i gorzkie kakao.
Do masła wlewam mleko (w temperaturze pokojowej) i dodaję jajko oraz miód.
Łączę suche składniki z mokrymi i całość delikatnie mieszam łyżką.
Dodaję suszone owoce.

Do foremek (tym razem w kształcie gwiazdek) nakładam ciasto do 3/4 wysokości.

Babeczki piekę w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Około 25-35 minut.

Studzę na kratce.
Gotowe babeczki posypuję cukrem pudrem.
Można też użyć roztopionej czekolady z dodatkiem masła lub śmietanki 30%.

I gotowe!


Słodki Prezent Korzenne przysmaki Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości!

niedziela, 7 grudnia 2014

Grzanki z camembertem, żurawiną i włoskimi orzechami

Składniki:
pieczywo (u mnie pełnoziarnista bułka)
ser camembert
dżem z żurawiny
miód naturalny
orzechy włoskie

Wykonanie:
Pieczywo kroję na cienkie kromki.
Układam na nich plastry camemberta, dodaję dżem żurawinowy i orzechy.
Całość skrapiam miodem i wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na kilka minut.

I gotowe!



Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów