Facebook

poniedziałek, 18 maja 2015

Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami


Składniki:
cukinia
pierś z kurczaka
pieczarki
cebula
ser żółty
natka pietruszki
oliwa
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka

Wykonanie:
Cukinię kroję na 2 części.
Robię naciecie nożem wkoło cukinii. Miąższ kroję w kratkę, wydrażam łyżeczką i drobno siekam.
Pieczarki oczyszczam i kroję na plasterki. Cebulę drobno siekam.
Kurczaka kroję w drobną kostkę, przyprawiam i skrapiam oliwą.
Na patelni podsmażam kurczaka i pieczarki, następnie dodaję cebulę a pod koniec smażenia
miąższ z cukinii.
Gotowe cukinie faszeruję i zapiekam w naczyniu żaroodpornym około 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Pod koniec pieczenia warzywa posypuję startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki.

I gotowe!



sobota, 16 maja 2015

Waniliowy placek z rabarbarem

Na bazarach coraz częściej można spotkac już rabarbar.
Bardzo go lubię za kwaśny smak, który idealnie pasuje do słodkiego ciasta.
W poprzednich latach prezentowałam tutaj kruche ciasto z rabarbarem i pianką  oraz puszysty placek z rabarbarem.
Tym razem postanowiłam dodać do ciasta esencję waniliową i domowy cukier waniliowym.
Nie rozdzielałam również jajek na zółtka i pianę z białek, przez co rabarbar pozostał na górze ciasta i nie opadł na spód.
Placek wyszedł wyśmienity i bardzo ładnie prezentował się na stole i talerzu.

Polecam i zapraszam!



Składniki na tortownicę o średnicy 26/7 cm:
1 szklanka (lub 3/4) drobnego cukru (łączę zwykły z domowym waniliowym)
200 g miękkiego masła
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
2 łyżeczki esencji waniliowej
2-2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
rabarbar
cukier puder
masło do wysmarowania formy

Wykonanie:
Rabarbar oczyszczam, obieram i kroję na kawałki.
Masło ucieram z cukrem na puszysty krem.
Następnie wbijam po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując.
Ważne by jajka były w temperaturze pokojowej, aby ciasto się nie zważyło.
Dodaję esencję waniliową. 
Po łyżce wsypuję mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia) i miksuję do połączenia wszystkich składników.
Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem.
Na wierzchu rozkładam rabarbar delikatnie wciskając go w ciasto.
Ciasto wkładam do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 45-50 minut lub do suchego patyczka.
Gotowy placek studzę i posypuję cukrem pudrem.

I gotowe!



Rabarbarowa rewolucjaWiosenne słodkości!

wtorek, 12 maja 2015

Pasta z tuńczyka z dodatkiem anchois

Bardzo lubię przeróżne pasty kanapkowe.
Są one świetną alternatywą dla obecnych wędlin, w których pełno jest wypełniaczy i konserwantów.
Tym razem postawiłam na pastę z tuńczyka i anchois, do której przepis znalazłam na Kwestii Smaku.


Składniki:
puszka tuńczyka (w oleju lub sosie własnym)
50 g miękkiego masła
2-3 fileciki anchois
2 łyzki majonezu
kolorowy pieprz do smaku

Wykonanie:
Do pojemnika blendera wrzucam kolejno odsączonego tuńczyka, masło, anchois i majonez.
Wszystko dokładnie miksuję na gładką pastę.
Doprawiam do smaku świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Pastę można podawać odrazu lub schłodzić w lodówce.

I gotowe!



wtorek, 5 maja 2015

Sałatka nicejska I

Sałatka nicejska to klasyka francuskiej kuchni.
Ilu kucharzy, tyle wersji.
Z zieloną fasolką czy bez?
A może z ziemniakami?
Czy oliwki są niezbędne?
Danie podawane na tyle sposobów, że sama już nie wiem, która wersja jest oryginalna.
Zamierzam jednak poszperać tu i ówdzie i zaprezentować Wam najbardziej klasyczną wersję na Podrożach Kulinarnych Świata.
A tymczam zapraszam na jedną z moich wariacji na temat sałatki nicejskiej.

Składniki na 2-3 porcje:
sałata (u mnie masłowa)
1-2 pomidory
zielony ogórek
1/2 czerwonej cebuli
garść zielonej fasolki
puszka tuńczyka (u mnie w oleju)
około 8-10 filecików anchois
2 jajka
zioła prowansalskie
kolorowy pieprz

Sos:
3 łyzki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy dijon
zioła prowansalskie
sól 
kolorowy pieprz

Wykonanie:
Sałatę dokładnie oczyszczam, osuszam i rozkładam na talerze.
Dodaję pokrojonego ogórka, zblanszowaną i zahartowaną zieloną fasolkę, pomidory i cebulę.
Całość skrapiam przygotowanym sosem.
Dodaję ugotowane jajka, tuńczyka i fileciki anchois.
Sałatkę posypuję ziołami prowansalskimi i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

I gotowe!