Facebook

sobota, 26 września 2015

Zupa-krem z marchewki

Składniki:
kilka marchewek
1 mała cebula
1 ziemniak
1-2 ząbki czosnku
oliwa
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
ziarna słonecznika i dyni
śmietana (opcjonalnie)

Wykonanie:
Do garnka z grubym dnem wlewam oliwę i czekam, aż się rozgrzeje.
Następnie wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę.
Po chwili dodaję posiekany czosnek i całość dokładnie mieszam.
Dodaję pokrojonego w kostkę ziemniaka i pociętą na plasterki marchewkę.
Wszystko razem chwilę przesmażam, cały czas mieszając.
Wlewam bulion, tak aby zakrył wszystkie składniki i gotuję do miękkości warzyw.
Całość dokładnie miksuję na krem i doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Gęstość zupy można regulować za pomocą ilości dodanego bulionu.
Na koniec można dodać odrobinę śmietany, aby złagodzić smak, ale nie jest to konieczne.

Zupę podaję z prażonymi pestkami dyni i słonecznika.

I gotowe!


Wegetariański obiad VJesień pełna warzyw

piątek, 11 września 2015

Koktajl malinowo-bananowy

Składniki na 1 porcję:
1 banan
ok 100 g malin (świeże lub mrożone)
ok 200 ml mleka

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i mikusuję na jednolitą masę.
Koktaj przelewam do szklanki i dekoruję owocami.

I gotowe!


niedziela, 6 września 2015

Ratatouille z chorizo i ryż gotowany z cebulą

Przepis zaczerpnęłam z książki Anny Starmach. Pyszne 25. Nowa porcja przepisów. Str. 46

Składniki na 3-4 porcje:
Ratatouille:
1 bakłażan
2 cukinie
2 papryki
3-4 pomidory
200 g chorizo 
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
świeży tymianek
sól, pieprz
oliwa 

Ryż z cebulą:
ok 150- 200 g ryżu
1 duża cebula
ok 1/2 łyżeczki soli
oliwa lub masło

Wykonanie:
Ratatouille:
Cebulę kroję w piórka, a czosnek drobno siekam.
Paprykę, cukinię i bakłażana kroję w kostkę.
Pomidory obieram ze skóry, usuwam gniazda nasienne i kroję na kawałki.
W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę.
Dodaję kolejno cebulę, czosnek, paprykę, bakłażana i cukinię.
Całość przesmażam, a na końcu dodaję pomidoryi tymianek.
Wlewam odrobinę wody i gouję około 10-15 minut.
Kiełbasę kroję na półplastry, wrzucam na rozgrzaną patelnię, aby lekko się przyrumieniły.
Gotowe chorizo dodaję do ugotowanych warzyw.
Gotowe ratatouille doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Ryż:
Cebulę drobno siekam i przesmażam na odrobinie oliwy (lub masła).
Dodaję ryż, mieszam, dodaję wodę i sól.
Gotuję na małym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut, aż ryż wchłonie cały płyn.

Ratatoulle podaję z ryżem.
Można to zrobić na osobnych miseczkach lub talerzach.
Kiedy odgrzewam potrawę na drugi dzień lubię wymieszać te dwa składniki już na patelni.

I gotowe!



Warzywa psiankowate 2015 Pora na pomidora! Z dziećmi i dla dzieci

sobota, 5 września 2015

Papryka faszerowana kuskusem, pomidorami i czarnymi oliwkami

Zainspirowałam się przepisem z książki Anny Starmach. Pyszne 25. Nowa porcja przepisów. Str. 48.

Składniki dla 2 osób:
2 papryki
ok 100-150 g kuskusu
2 pomidory (u mnie kolorowe)
1 mała cebula
garść czarnych oliwek
ser feta
natka pietruszki
sól. pieprz

Wykonanie:
Papryki kroję na pół i usuwam gniazda nasienne.
Można też odciąć tylko górną cześć papryki. 
Kuskus zalewam gorącą wodą i odstawiam do napęcznienia.
Pomidory i cebulę kroję w drobną kostkę, a oliwki na plastry.
Pietruszkę drobno siekam.
W misce łączę wszystkie składniki i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Papryki faszeruję, posypuję rozkruszonym serem feta i wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20-30 minut.
Przed podaniem posypuję natką pietruszką.

I gotowe!



Z dziećmi i dla dzieciPora na pomidora! Wegetariański obiad V Warzywa psiankowate 2015

piątek, 4 września 2015

Placuszki drożdzowe z owocami

Przepis na te pyszne placuszki otrzymałam na wakacjach od cioci Gosi, którą w tym miejscu serdecznie pozdrawiam.

Składniki na 4 porcje:
250 ml mleka
2 jajka
ok 30-50 g cukru
ok 30-50 g oleju
30 g drożdży
300 g mąki
szczypta soli
ok 200 g owoców (u mnie jagody i czerwona porzeczka)
tłuszcz do smażenia
cukier puder

Wykonanie:
Drożdże rozkruszam, dodaję odrobinę cukru i ciepłego mleka.
Zaczyn odstawiam na chwilę do wyrośnięcia.
W misce łączę mleko, jajka, cukier, olej i mąkę ze szczyptą soli.
 Dodaję wyrośnięte drożdże.
Całość dokładnie mieszam.
Dodaję owoce.
Placuszki smażę z obu stron na złoto na dobrze rozgrzanej patelni.
Kiedy pojawiają się pęcherzyki na powierzchni to można je przewrócić na drugą stronę.
Gotowe posypuję cukrem pudrem.

Placuszki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

I gotowe!




Wegetariański obiad V Z dziećmi i dla dzieci

środa, 2 września 2015

Frittata z kolorowymi pomidorami, oliwkami i fetą

Dotychczas frittatę przygotowywałam na patelni (frittata z warzywami oraz pomidorowa frittata). Tym razem korzystając z pomysłu Panny Malwinny postanowiłam upiec ją w piekarniku.

Zapraszam!

Składniki na 1 porcję:
2 jajka
1 łyżka mleka
1/2 małego pomidora malinowego
1/2 małego żółtego pomidora  (u mnie pomidory koktajlowe )
dymka
kilka czarnych i zielonych oliwek
szczypta bazyli
szczypta oregano
sól, pieprz
masło

Wykonanie:
Jaja z mlekiem roztrzepuję widelcem i doprawiam bazylią, oregano, solą i pieprzem.
Dodaję drobno posiekaną dymkę. Całość dokładnie mieszam.
Pomidory i oliwki kroję w plastry (koktajlowe na pół).
Formę smaruję odrobiną masła i wlewam masę jajeczną.
Dodaję pomidory, oliwki i pokruszony ser feta,
Zapiekam w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20-30 minut.

I gotowe!


Pora na pomidora!Z dziećmi i dla dzieciWarzywa psiankowate 2015