Facebook

sobota, 27 lutego 2016

Pasta jajeczna z twarogiem i rzodkiewką

Pasty kanapkowe są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych dodatków do kanapek, czyli wędliny i żółtego sera.
Pasta jajeczna z twarogiem i rzodkiewką wyśmienicie smakuje zarówno z pszennym jak i razowym pieczywem.
Można ją podawać na toście, jak i zabierać ze sobą do pracy/szkoły w lunch boxie.
A jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.

Zapraszam! 


Składniki:
(dla 2 osób)
2 jajka
100 g białego sera  (może być twarog lub kremowy serek)
1-2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
kilka rzodkiewek
szczypiorek
pieprz, sól

Wykonanie:
Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram i ścieram na tarce o małych oczkach.
Ser rozgniatam widelcem i łączę z jajkiem.
Dodaję śmietanę/jogurt, startą rzodkiewkę i posiekany szczypiorek.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam.

I gotowe!


Kulinarny garnek na winie czyli co się nawinie to w garnku :)

niedziela, 21 lutego 2016

Brownie z migdałami

Bardzo lubię czekoladę i od czasu do czasu piekę mocno czekoladowe ciasto.
Tym razem skorzystałam z przepisu mojej koleżanki Magdy (dziękuję :) )
Ciasto jest mocno czekoladowe, cieżkie i wyraziste. Typowe brownie.

Polecam!


Składniki:
200 g czekolady
200 g masła
1/2 szklanki cukru 
1 szklanka mąki  + kilka łyżek zmielonych migdałów
3 jajka
pomarańcza (do podania)
cukier puder

Wykonanie:
Masło rozpuszczam na małym ogniu, dodaję do niego połamaną czekolade i mieszam, aż do całkowitego rozpuszczenia. Mieszankę studzę.
Całe jajka ubijam z cukrem na puszysty krem.
Nastepnie dodaję czekoladowo-maślaną masę i delikatnie miksuję.
Na końcu dodaję powoli mąkę wymieszaną z migdałami.

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
Ciasto piekę około 20-30 min (lub do suchego patyczka).

Gotowe studzę na kratce.
Podaję z kawałkami pomarańczy.

I gotowe!


sobota, 20 lutego 2016

Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Składniki:
(dla 2 osób)
1 pierś z kurczaka
ok 150 g pieczarek
ok 100 ml śmietany 30%
ok 100 g makaronu
masło klarowane
oliwa 
natka pietruszki
sól, pieprz

Wykonanie:
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Filet z kurczaka oczyszczam, kroję w cienkie paski, oprószam solą oraz pieprzem i skrapiam oliwą.
Pieczarki obieram, myję i kroję w plastry.
Na patelni smażę kurczaka, aż lekko się zarumieni. Następnie odkładam go na talerz.
Na tej samej patelni rozpuszczam odrobinę masła i dodaję pieczarki. Duszę je przez kilka minuy aż zaczną puszczać sok.
Do pieczarek wlewam śmietanę, doprawiam do smaku i całość dokładnie mieszam.
Dodaję kurczaka i gotuję kilka minut, aż sos zgęstnie.
Makaron łączę z sosem i podaję z natką pietruszki.

I gotowe!



Kulinarny garnek na winie czyli co się nawinie to w garnku :)

niedziela, 14 lutego 2016

Walentynkowy deser: beza z kremem adwokatowym

Torcik bezowy jest miłą alternatywą dla czekoladowych walentykowych deserów.
Dodatek alkoholu, w postaci słodkiego adwokata, dodaję mu lekkiej pikanterii.

Zapraszam!

Składniki:
(2  małe bezy)
2 białka
75 g drobnego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem adwokatowy:
100 g mascarpone
80 ml śmietany 30%
cukier puder
adwokat

Dodatki:
rodzynki
gorzka czekolada
banan
adwokat

Beza:
Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni (z termoobiegiem).
Na papierze do pieczenia rysuję koła o średnicy około 10-12 cm.
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera.
Pod koniec miksowania dodaję po łyżce cukru do wykończenia materiału, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Masę bezową wykładam na przygotowany wcześniej papier i wyrównuje boku ku górze.
Bezy wstawiam do nagrzanego na 150 stopni (z termoobiegiem) piekarnika na 5 minut,
potem zmniejszam temperaturę do 125 stopni i piekę jeszcze około 60 minut (przykrywając je papierem aby zbytnio nie zbrązowiały).
Idealne bezy  powinny być na zewnątrz suche i chrupiące a w środku mieć puszystą piankę.
Gotowe torciki bezowe studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Krem adwokatowy:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno.
Mascarpone łączę z adwokatem (ilość wg uznania)
Dodaję cukier puder do smaku.
Masę serową delikatnie mieszam ze śmietaną.

Bezy dekoruję kremem i ozdabiam bananem oraz rodzynkami.
Deser oprószam startą gorzką czekoladą i skrapiam adokatem.

I gotowe!



Walentynki 2016 - Czym TO się je?

Walentynkowy obiad/kolacja: pieczony łosoś z ziemniaczkami i dipem jogurtowym

Dzisiaj  Święto Zakochanych.
Osobiście Walentynki traktuję z przymróżeniem oka.
Nie mniej jednak we współczesnym, zabieganym świecie warto celebrować wspólnie spędzony czas, bo jest on luksusem.

Składniki dla 2 osób:
Pieczony łosoś:
2 kawałki łososia
koperek
sól, pieprz
sok z cytryny
oliwa z oliwek

Opiekane ziemniaki:
4 ziemniaki
sól, pieprz
rozmaryn
tymianek
oliwa z oliwą

Dip jogurtowy:
1/2  małego jogurtu naturalnego
sok z cytryny
1 łyżka majonezu
posiekany koperek
sól, pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki:
Obrane i umyte ziemniaki kroję na kawałki, wkładam do garnka z zimną wodą i gotuję do momentu, aż woda zawrze. Następnie odcedzam i oproszam solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i obficie skrapiam oliwą. Ziemniaki dokładnie mieszam, przekładam do naczynia żaroodpornego i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 45 minut do momentu aż bedą miekkie i zarumienone.

Łosoś:
Rybę oczyszczam, skrapiam sokiem z cytryny i oprószam świeżo zmielonym pieprzem i solą ziołową. Na każdym kawałku kładę gałązkę koperku. Łososia zawijam w folię aluminiową lub wkładam do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą i piekę w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 20-30 minut.

Dip:
Jogurt mieszam z majonezem i sokiem z cytryny.
Dodaję posiekany koperek i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Upieczonego łososia podaję z ziemniakami i dipem jogurtowym

I gotowe!



Walentynki 2016 - Czym TO się je?

sobota, 13 lutego 2016

Walentynkowe śniadanie: tosty francuskie z karmelizowaną gruszką

W tym roku Walentynki wypadają w niedzielę.
Jest to idealna okazja na przygotowanie naszej Drugiej Połowie śniadania do łożka.
Dobrym pomysłem jest przygotowanie tostów francuskich.
Są one szybkie w przygotowaniu, a karmelizowana gruszka nadaje całości odświętny charakter.
Dodatkowo można skorzystać ze specjalnych foremek i wyciąć serca z kromek tostowych.

Składniki:
(2 porcje)
chleb tostowy lub chałka
2 jajka
łyżeczka domowego cukru waniliowego
4 -6 łyżek mleka
klarowane masło
2 gruszki
2-3 łyżki cukru (brązowy lub domowy waniliowy)
2 łyżki wody

Wykonanie:
Tosty:
Jajka wybijam do miski i rozkłócam widelem. 
Dodaję mleko, cukier i dokładnie mieszam.
Kromki pieczywa tostowego zanurzam w powstałej masie i smażę na maśle, aż nabiorą złotego koloru.

Karmelizowane gruszki:
Gruszki obieram ze skóry, usuwam gniazda nasienne i kroję w plastry.
Na patelni karmelizuję cukier, dodaję wodę i gruszki.
Podsmażam kilka minut, aż sos zgęstnieje a owoce dokładnie się nim pokryją.

Upieczone tosty podaję z gruszkami.

I gotowe!



Walentynki 2016 - Czym TO się je?

wtorek, 9 lutego 2016

Placuszki z bananami i sosem czekoladowym

Dzisiaj mamy Ostatki, czyli ostatni dzień karnawału.
Jest to święto obchodzone na całym świecie.
W Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych ten dzień nazywany jest Dniem Naleśnika
(Pancake Day).

Składniki:
(ok. 6 placuszków)
150 g mąki 
ok 80 ml mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego
1 banan
czekolada+śmietanka 30%
masło klarowane lub olej

Wykonanie:
W miesce umieszczam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, mleko i jajka.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam mikserem.
Dodaję rozgniecionego widelcem banana.
Z przygotowanej masy smażę placki.

W malutkim garnuszki podrzewam śmietanę, dodaję drobno posiekaną czekoladę i mieszam do połaczenia składników.

Placuszki podaję z odrobiną cukru pudru lub z sosem czekoladowym.

I gotowe!



wtorek, 2 lutego 2016

Sałatka z roszponką i kurczakiem a'la cezar


Składniki:
ulubiona sałata (tutaj roszponka)
pierś z kurczaka
boczek
ser Grana Padano, Parmezan (tutaj twardy morski)
chleb lub bułka
ulubione zioła do drobiu
sól, pieprz
oliwa

Dressing:
jogurt naturalny
musztarda
sok z cytryny
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Wykonanie:
Kurczaka oprószam solą, pieprzem i ulubionymi ziołami do drobiu. Skrapiam oliwą z oliwek i odstawiam w chłodne miejsce.
Bułkę kroję na grubą kostkę, a boczek w cienkie paski.
Na suchej patelni podpiekam grzanki (można użyć tluszczu ale ja z niego zrezygnowałam).
Gotowe grznki odkładam na bok a na patelnię rzucam boczek i podpiekam aż do zarumienienia.
Następnie chrupiący zdejmuję z patelni i przekładam na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz.
Na patelnię wrzucam kurczaka i smażę kilka minut z obydwu stron.
Gotowego kroję na plastry.

Jogurt doprawiam sokiem z cytryny, musztardą i oliwą. Dodaję sól i pieprz do smaku.

Na talerzu rozkładam roszponkę (wcześniej umytą i osuszoną) i skrapiam ją odrobiną dressingu.
Dodaję kurczaka , boczek, starty ser i grzanki.
Całość polewam sosem.

I gotowe!