Facebook

sobota, 27 sierpnia 2016

Muffinki z czerwona porzeczką i białą czekoladą

Składniki:
280 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru (można równiez  niego rezygnować z uwagi na białą czekoladę)
100 g masła
1 jajko
250 ml mleka
1 tabliczka białej czekolady
czerwona porzeczka
cukier puder

Wykonanie:
 Masło rozpuszczam na wolnym ogniu i odstawiam do przestygnięcia.
Po chwili dodaję pokruszoną białą czekoladę i delikatnie mieszam.
W jednej misce mieszam mąkę, cukier (opcjonalnie) i proszek do pieczenia. 
A w drugiej łączę masę czekoladowo-mleczną z mlekiem i jajkiem.
Łączę suche składniki z mokrymi i mieszam,aby uzyskać gładką konsystencję.
Dodaję czerwoną porzeczkę i delikatnie mieszam.
Do foremek (wyłożonych papilotkami) nakładam ciasto mniej więcej do 3/4 wysokości..
 Muffinki wkładam do nagrzanego na 200 (180 z termoobiegiem) stopni piekarnika.
Czas pieczenia to ok 30-40 minut.
Upieczone muffinki studzę na kratce.
 Gotowe posypuję cukrem pudrem.

I gotowe!


sobota, 20 sierpnia 2016

Makaron z kurkami i kurczakiem w sosie śmietanowym

Lato to czas na grzyby. Ja uwielbiam kurki. W różnej postaci. 
Tym razem postawiłam na klasykę, czyli makaron z kurkami w sosie śmietanowym. 
Dodatek kurczaka powoduje, że danie jest bardziej treściwe. 

Polecam i zapraszam !


Składniki na 2 porcje:
ulubiony makaron
duża pierś z kurczaka
200-250 g kurek
200 ml śmietanki do sosów
1 mała cebula
masło
oliwa
sól, pieprz
parmezan
orzechy włoskie
natka zielonej pietruszki

Wykonanie:
Makaron gotuję al dente z odrobiną soli.
Kurczaka oczyszczam, kroję na kawałki, oprószam solą, pieprzem i skrapiam oliwą.
Kurki dokładnie oczyszczam i kroję na kawałki.
Cebulę i pietruszkę drobno siekam.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i smażę kurczaka. Gotowego odkładam na bok.
Na tą samą patelnię dorzucam masło i smażę cebulę, a po chwili dodaję kurki.
Wszystko zalewam śmietanką i gotuję do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.
Dodaję kurczaka, doprawiam solą i pieprzem.
Makaron łączę z sosem, posypuję startym parmezanem i natka pietruszki.
Można dodatkowo potrawę posypać prażonymi włoskimi orzechami.

I gotowe!