Składniki:
280 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru (można równiez niego rezygnować z uwagi na białą czekoladę)
100 g masła
1 jajko
250 ml mleka
1 tabliczka białej czekolady
czerwona porzeczka
cukier puder
Wykonanie:
I gotowe!
Masło rozpuszczam na wolnym ogniu i odstawiam do przestygnięcia.
Po chwili dodaję pokruszoną białą czekoladę i delikatnie mieszam.
W jednej misce mieszam mąkę, cukier (opcjonalnie) i proszek do pieczenia.
W jednej misce mieszam mąkę, cukier (opcjonalnie) i proszek do pieczenia.
A w drugiej łączę masę czekoladowo-mleczną z mlekiem i jajkiem.
Łączę suche składniki z mokrymi i mieszam,aby uzyskać gładką konsystencję.
Dodaję czerwoną porzeczkę i delikatnie mieszam.
Dodaję czerwoną porzeczkę i delikatnie mieszam.
Do foremek (wyłożonych papilotkami) nakładam ciasto mniej więcej do 3/4 wysokości..
Muffinki wkładam do nagrzanego na 200 (180 z termoobiegiem) stopni piekarnika.
Czas pieczenia to ok 30-40 minut.
Upieczone muffinki studzę na kratce.
Czas pieczenia to ok 30-40 minut.
Upieczone muffinki studzę na kratce.
Gotowe posypuję cukrem pudrem.
I gotowe!