Facebook

środa, 29 lutego 2012

Sałatka z pomidorów, cebulki dymki i sera feta

Przepis zaczerpnęłam z serii wydawanej przez Rzeczpospolitą  Tom XXII "Podróże kulinarne. Kuchnia Arabska" s. 121.



Składniki:
  • pomidor
  • ser feta
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • cebulka dymka
  • listki mięty
Przybranie:
  • orzechy włoskie
  • nasiona sezamu
  • nasiona kminu rzymskiego i kolendry
Wykonanie:
Ser feta i pomidora kroję w kostkę. Cebulę dymkę i miętę drobno siekam.
Oliwę z oliwek łączę z sokiem z cytryny, dodaję cebulę dymkę, miętę i dobrze mieszam wszystkie składniki.
Połowę przygotowanego sosu łączę z pomidorami a drugą połowę z fetą. Odstawiam do lodówki na około godzinę.

Przybranie: Orzechy włoskie oraz nasiona drobno siekam i prażę na patelni razem z sezamem.
Na talerz wykładam ser z sosem. Posypuję przybraniem. Na to układam pomidory i całość posypuję pozostałym przybraniem.

I gotowe!




Sałatkę przygotowałam w ramach II Festiwalu Kuchni Arabskiej przygotowanego przez
Pannę Malwinnę autorkę bloga Filozofia Smaku.

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)