Składniki:
ok 500-700 g (w zależności czy lubimy aby zupa mniej lub bardziej gęsta)
1,5 l bulionu (u mnie rosół)
250 ml białego wina (u mnie półwytrawne)
oliwa z oliwek
łyżka masła
4-5 ząbki czosnku
sól, pieprz
1-2 liście laurowe
suszony tymianek
1-2 liście laurowe
suszony tymianek
mała bagietka
ser żółty
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieram ze skóry.
Cebulę kroję w piórka a czosnek lekko zgniatam i siekam na plasterki.
W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę i rozpuszczam masło.
Dodaję cebulę, czosnek, liście laurowe i tymianek.
Przesmażam całośc, co chwilę mieszając, aby cebula była zrumieniona ale nie spalona.
Kiedy cebula nabierze już karmelowego koloru dodaję bulion i gotuję przez około 10 minut.
Następnie wlewam wino i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Po kolejnych 10 minutach zupa powinna być już gotowa!
Bagietkę kroję na kromeczki i rumienię na patelni.
Na końcu posypuję je żółtym serem i przykrywam na chwilę, aby ser się rozpuścił.
Zupę rozlewam do miseczek i podaję z grzankami.
I gotowe!
Pyszna, francuska klasyka. Jedna zmoich ulubionych zup!
OdpowiedzUsuń