Lubię oliwę z oliwek i często z niej korzystam, ale dlaczego nie spróbować od czasu do czasu zastąpić ją naszym polskim, zdrowym olejem rzepakowym?
Serdecznie zapraszam na pyszne pomidory z dodatkiem oleju rzepakowego !!!
Serdecznie zapraszam na pyszne pomidory z dodatkiem oleju rzepakowego !!!
Składniki:
żółty pomidor
czerwony pomidor
warto dodać również zielony
warto dodać również zielony
olej rzepakowy z dodatkiem pomidorów, czosnku i bazylii
sól, pieprz
zielona cebulka
kromka chleba (u mnie śródziemnomorski z Lidla)
Wykonanie:
Chleb kroję w kostkę, skrapiam olejem rzepakowym z dodatkami i opiekam w piekarniku, aż stanie się chrupiący.
Pomidory polewam gorącą wodą, obieram ze skóry i kroję na plastry.
Zieloną cebulkę drobno siekam.
Pomidory rozkładam naprzemiennie na talerzu.
Oprószam pieprzem, solą i skrapiam olejem rzepakowym z dodatkiem pomidorów, czosnku i bazylii.
Całość posypuję grzankami i cebulką.
I gotowe!
Pomidory można również pokroić na kawałki, wymieszać z grzankami (chleb może być również podarty na kawałki) i całość doprawić oraz skropić olejem.
Chleb kroję w kostkę, skrapiam olejem rzepakowym z dodatkami i opiekam w piekarniku, aż stanie się chrupiący.
Pomidory polewam gorącą wodą, obieram ze skóry i kroję na plastry.
Zieloną cebulkę drobno siekam.
Pomidory rozkładam naprzemiennie na talerzu.
Oprószam pieprzem, solą i skrapiam olejem rzepakowym z dodatkiem pomidorów, czosnku i bazylii.
Całość posypuję grzankami i cebulką.
I gotowe!
Pomidory można również pokroić na kawałki, wymieszać z grzankami (chleb może być również podarty na kawałki) i całość doprawić oraz skropić olejem.
Wspaniała sałatka - kwintesencja późnego lata. Witam w akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńTaką sałatkę można jeść oczami. Polecam jeszcze takie bardzo ciemne pomidory, mają prawie czarną skórkę, też mogłyby dobrze wyglądać :)
OdpowiedzUsuńLubię, bardzo! :) Polecam wypróbować skropić taką sałatkę jakimś smakowym olejem, najlepiej domowej roboty. Ja robię tak, że w oleju rzepakowym (ma najlepszy skład tłuszczowy i jest najzdrowszy dla organizmu) moczę ulubione zioła np. gałązki rozmarynu, listki bazylii albo ząbki czosnki i odstawiam na 3 tygodnie. Po tym czasie cały olej pachnie i smakuje przyprawami!
OdpowiedzUsuń