Facebook

czwartek, 8 marca 2012

Pieczonki, duszonki...

Kto z nas nie zna duszonek czyli pieczonych ziemniaków?
A kto ich nie lubi?
Zapewne niewielu ;)
Ja je lubię bardzo a nawet jeszcze bardziej :)
Najlepsze są takie z ogniska, pieczone w żeliwnym garnku, ale równie smaczne można przyrządzić w szybkowarze, garnku z pokrywą szybkowarową (np. Zeptera) lub nawet w piekarniku.


Składniki:
  • ziemniaki
  • marchewka
  • cebula
  • kiełbasa typu podwawelska/śląska/kurpiowska
  • boczek wędzony
  • pieczarki
  • kapusta
  • odrobina smalcu (najlepiej domowego) i masła
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • przyprawa do ziemniaków
Wykonanie:
Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki i duszę na odrobinie masła. Doprawiam do smaku solą.
Obrane ziemniaki kroję w grube plastry.
Cebulę w piórka.
Marchewkę w średniej grubości  plasterki.
Boczek i kiełbasę w kosteczkę.

Na dnie garnka roztapiam odrobinę smalcu i wykładam liśćmi kapusty. Układam wartstwami wszystkie składniki i doprawiam do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do ziemniaków. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Całość przykrywam kapustą.

Ja używałam pokrywy szybkowarowej Zeptera, kiedyś przyrządzałam pieczonki w szybkowarze. W obydwu przypadkach są tak samo smaczne a czas pieczenia zależy od wybranego sposobu.

Wszytskie składniki można również dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, przykryć folią aluminiową i zapiec w piekarniku.

I gotowe!


Przepis na sałatkę jest moją propozycją kulinarną w ramach akcji
Jego wysokość ziemniak organizowanej na Durszlaku przez autorkę bloga W najbliższej okolicy palnika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)