Facebook

piątek, 9 marca 2012

Pieczony łosoś z pesto z rukoli i dyni z warzywami


Składniki:
  • łosoś - dzwonek lub filet
  • cukinia
  • czerwona papryka
  • pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Pesto:
  • rulola
  • czosnek
  • pestki dyni
  • oliwa z oliwek
  • sól,pieprz
  • sok z cytryny
Wykonanie:

Pesto: w moździeżu rozgniatam ząbek czosnku z solą, dodaję pestki dyni i drobno pokrojoną rukolę. Całość dokładnie rozcieram. Dodaję oliwę i mieszam. Można to również zrobić blenderem.


Łososia myję, doprawiam solą, pieprzem i obkładam pesto. Odstawiam w chłodne miejsce.



Paprykę kroję na duże kawałki a cukinię w plastry.

Żaroodporne naczynie smaruję oliwą z oliwek. Na dnie układam cukinię i delikatnie solę. Na wierzch kładę rybę i rozkładam paprykę i pomidorki koktajlowe.



Piekarnik nagrzewam do 180-200 stopni i zapiekam pod przykryciem z folii aluminiowej
około 20-30 minut.

I gotowe!



Rybę przygotowałam w ramach akcji Jedzmy ryby organizowanej na Durszlaku przez Szymona autora bloga Facet i kuchnia.

5 komentarzy:

  1. Rybka wygląda niesamowicie:) palce lizać!:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A w smaku była boska :)

      Podobną kombinację zastosowałam w poniższym przepisie:

      http://podrozekulinarneswiata.blogspot.com/2012/02/pieczony-osos-z-pesto-i-grillowana.html

      Usuń
  2. mmm pesto z rukoli, moje ulubione! a z łososiem jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  3. podanie bez finezji. paskudny talerz typu fajans

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla jednych paskudny talerz, dla innych rodzinna pamiątku.
      Niekoniecznie piękna ale z duszą :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)