Dotychczas frittatę przygotowywałam na patelni (frittata z warzywami oraz pomidorowa frittata). Tym razem korzystając z pomysłu Panny Malwinny postanowiłam upiec ją w piekarniku.
Zapraszam!
Składniki na 1 porcję:
2 jajka
1 łyżka mleka
1/2 małego pomidora malinowego
1/2 małego żółtego pomidora (u mnie pomidory koktajlowe )
dymka
kilka czarnych i zielonych oliwek
szczypta bazyli
szczypta oregano
sól, pieprz
masło
Wykonanie:
Jaja z mlekiem roztrzepuję widelcem i doprawiam bazylią, oregano, solą i pieprzem.
Dodaję drobno posiekaną dymkę. Całość dokładnie mieszam.
Pomidory i oliwki kroję w plastry (koktajlowe na pół).
Formę smaruję odrobiną masła i wlewam masę jajeczną.
Dodaję pomidory, oliwki i pokruszony ser feta,
Zapiekam w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20-30 minut.
I gotowe!
O, dobry pomysł z wykorzystaniem piekarnika.
OdpowiedzUsuńA takie letnie obiady bardzo lubimy!
:)
Dziekuje za udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Bardzo lubię tą akcję i chętnie biorę w niej udział już kolejny raz :)
UsuńWygląda pysznie. Dziękuję za kolejny smakowity przepis w akcji :)
OdpowiedzUsuńKolejna cykliczna akcja, którą bardzo lubię!
UsuńJaka kolorowa! Dziękuję za dodanie do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidory i latem jem je codziennie :)
Usuń