Frittata to pomysł na szybką przekąskę, którą można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Można pokroić ją na kawałki i podać jako przekąskę znajomym.
Można ją również zapakowac i zabrać ze sobą do pracy lub na piknik.
Można pokroić ją na kawałki i podać jako przekąskę znajomym.
Można ją również zapakowac i zabrać ze sobą do pracy lub na piknik.
Składniki dla 1-2 osób:
2 jajka
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
mały ziemniak
1/2 cukini
mała czerwona cebula
kilka pieczarek
zielona cebulka
ser żółty
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Ziemniaka gotuję w osolonej wodzie.
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażam pokrojonego w plasterki ziemniaka i cukinię
Na drugiej patelni podmażam pokrojoną w duże kawałki paprykę, pieczarki i czerwoną cebulę.
W miseczce rozkłócam widelcem 2 jajka, dodaję zieloną cebulkę i starty żółty ser. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Warzywa z drugiej patelni wrzucam na ziemniaki i cukinię.
Wlewam masę jajeczną, przykrywam pokrywką i zapiekam na małym ogniu.
Frittatę przerzucam na drugą stronę i zapiekam jeszcze około 1 minuty.
(Patelnię przykrywam większym talerzem i obracam patelnię z frittatą. Następnie zsuwam potrawę spowrotem na patelnię)
I gotowe!
mmm ale bym zjadła ;) wykorzystam na tygodniu!
OdpowiedzUsuńCieszę się :) naprawdę polecam to danie !! Jest szybka w przygotowaniu i można tam wrzucić różne "rzeczy" które akurat ma się w lodówce ;)
UsuńNa miniaturce wygląda jak jakiś kubistyczny obraz. Piękne!
OdpowiedzUsuńeh :) wzruszyłam się...
UsuńIle kolorów.Ja pewnie przy przerzucaniu wszystko bym rozwaliła;)
OdpowiedzUsuńe tam :) ja zawsze pomagam sobie drugim talerzem.
Usuńbez tego zapewne byłaby frittatowa katastrofa :D
Wygląda świetnie! Pozwoliłam sobie podlinkować. ;)
OdpowiedzUsuń