Facebook

niedziela, 13 maja 2012

Frittata z warzywami

Frittata to pomysł na szybką przekąskę, którą można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

Można pokroić ją na kawałki i podać jako przekąskę znajomym.
Można ją również zapakowac i zabrać ze sobą do pracy lub na piknik.



Składniki dla 1-2 osób:
2 jajka
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
mały ziemniak
1/2 cukini
mała czerwona cebula
kilka pieczarek
zielona cebulka
ser żółty
sól, pieprz
oliwa z oliwek


Wykonanie:
Ziemniaka gotuję w osolonej wodzie.
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażam pokrojonego w plasterki ziemniaka i cukinię
Na drugiej patelni podmażam pokrojoną w duże kawałki paprykę, pieczarki i czerwoną cebulę.
W miseczce rozkłócam widelcem 2 jajka, dodaję zieloną cebulkę i starty żółty ser. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Warzywa z drugiej patelni wrzucam na ziemniaki i cukinię.
Wlewam masę jajeczną, przykrywam pokrywką i zapiekam na małym ogniu.
Frittatę przerzucam na drugą stronę i zapiekam jeszcze około 1 minuty.
(Patelnię przykrywam większym talerzem i obracam patelnię z frittatą. Następnie zsuwam potrawę spowrotem na patelnię)

I gotowe!






Frittatę dodaję do 6 akcji kulinarnych:

Majówkowe szaleństwoSmakołyki na piknikiPrzekąski na SESJĘCzas na piknik 2012

8 komentarzy:

  1. mmm ale bym zjadła ;) wykorzystam na tygodniu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) naprawdę polecam to danie !! Jest szybka w przygotowaniu i można tam wrzucić różne "rzeczy" które akurat ma się w lodówce ;)

      Usuń
  2. Na miniaturce wygląda jak jakiś kubistyczny obraz. Piękne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile kolorów.Ja pewnie przy przerzucaniu wszystko bym rozwaliła;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. e tam :) ja zawsze pomagam sobie drugim talerzem.
      bez tego zapewne byłaby frittatowa katastrofa :D

      Usuń
  4. Wygląda świetnie! Pozwoliłam sobie podlinkować. ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)