Facebook

piątek, 19 września 2014

Pomidorowa frittata

Przepis zaczerpnęłam z czasopisma To jest Pyszne. Nr 2/20014, str. 24.

Składniki:
(na 1 dużą porcję)
1-2 pomidory
2 jajka
odrobina mleka
odrobina startego żółtego sera
sól, pieprz
 słodka papryka
szczypiorek
oliwa

Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry.
Szczypiorek posiekać.
Jajka wbic do miseczki, dodać mleko i rozkłócić za pomocą widelca.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną słodką papryką.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucić pomidory.
Posypać je startym żółtym serem i szczypiorkiem.
Wlać mieszankę jajeczną.
Przykryć i smażyc na wolnym ogniu kilka minut.
Nastepnie energicznie przewrócić ją na drugą stronę. Najlepiej za pomocą pokrywki. I smażyć jeszcze 3-5 minut.
Gotową frittatę delikatnie przełożyć na talerz i serwować na gorąco.

I gotowe!


Pora na pomidora!Włoskie smaki


2 komentarze:

  1. Mniam, zjadłabym ją na śniadanko:) Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka frittata musi być pyszna. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)