Przepis zaczerpnęłam z czasopisma To jest Pyszne. Nr 2/20014, str. 24.
Składniki:
(na 1 dużą porcję)
1-2 pomidory
2 jajka
odrobina mleka
odrobina startego żółtego sera
sól, pieprz
słodka papryka
szczypiorek
oliwa
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry.
Szczypiorek posiekać.
Jajka wbic do miseczki, dodać mleko i rozkłócić za pomocą widelca.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną słodką papryką.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucić pomidory.
Posypać je startym żółtym serem i szczypiorkiem.
Wlać mieszankę jajeczną.
Przykryć i smażyc na wolnym ogniu kilka minut.
Nastepnie energicznie przewrócić ją na drugą stronę. Najlepiej za pomocą pokrywki. I smażyć jeszcze 3-5 minut.
Gotową frittatę delikatnie przełożyć na talerz i serwować na gorąco.
I gotowe!
Mniam, zjadłabym ją na śniadanko:) Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji:)
OdpowiedzUsuńTaka frittata musi być pyszna. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuń