Facebook

czwartek, 15 września 2016

Risotto z kurczakiem i kurkami

Składniki na 2 porcje:
150-200 g kurek
pierś z kurczaka
bulion warzywny lub warzywno drobiowy
150 g ryżu Arborio
1/2 szklanki białego wina (wytrawne lub półwytrawne)
1 cebula
1 ząbek czosnku
masło, oliwa
sól, pieprz
Grana Padano
zielona pietruszka

Wykonanie:
Na początku dokładnie  oczyszczam kurki i kroję je na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek drobno siekam.
Kurczaka oczyszczam i kroję w kostkę.
W garnku lub rondu z grubym dnem rozgrzewam odrobinę oliwy i smażę kurczaka.
Następnie dodaję odrobinę masła i podsmażam cebulę, po chwili dodaję czosnek.
Następnie dodaję kurki i smażę 2-3 minut.
Dodaję ryż i podsmażam non stop mieszając.
Ryż powinien stać się przezroczysty i cały pokryć się masłem.
Wlewam wino i czekam aż odparuję.
Następnie partiami dodaję gorący bulion.
Risotto trzeba co jakiś czas mieszać.
Ryż powinien być miękki na zewnątrz i  al dente w środku.
Konsystencja zależy od osobistych upodobań.
Risotto zdejmuję z ognia. 
Doprawiam do smaku solą, pieprzem i dodaję odrobinę masła oraz startego Grana Padano.
Mieszam, przykrywam i odstawiam na kilka minut.
Przed podaniem risotto posypuję posiekaną zieloną pietruszką.

I gotowe!


1 komentarz:

  1. Dziękuję Pani Kingo. Nie tylko wygląda, ale i smakuje ;) Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)