Bardzo lubię kuchnię meksykańską.
Po kuchni włoskiej, a właściwie śródziemnomorskiej, jest to moja druga ulubiona kuchnia świata.
Na Podróżach Kulinarnych Świata możecie znaleźć ponad 20 przepisów kuchni meksykańskiej.
Uwielbiam mango, awokado, ostry sos pomidorowy i tortille. Mogłabym codziennie zajadać się taco i pić gorącą czekoladę. Bardzo lubię również burrito, przy którym często eksperymentuję.
Moje pierwsze klasyczne burrito możecie znaleźć tutaj, a dzisiaj zapraszam Was na ciut inną wersję z większą ilością dodatków.
Zapraszam!
Po kuchni włoskiej, a właściwie śródziemnomorskiej, jest to moja druga ulubiona kuchnia świata.
Na Podróżach Kulinarnych Świata możecie znaleźć ponad 20 przepisów kuchni meksykańskiej.
Uwielbiam mango, awokado, ostry sos pomidorowy i tortille. Mogłabym codziennie zajadać się taco i pić gorącą czekoladę. Bardzo lubię również burrito, przy którym często eksperymentuję.
Moje pierwsze klasyczne burrito możecie znaleźć tutaj, a dzisiaj zapraszam Was na ciut inną wersję z większą ilością dodatków.
Zapraszam!
Składniki na 4 -5 porcji:
pszenne tortile
ok 400 g mielonej wołowiny
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej papryki i 1/2 żółtej papryki
( u mnie kilka sztuk małych słodkich papryczek)
( u mnie kilka sztuk małych słodkich papryczek)
puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
sól
młotkowany pieprz z kolendrą Kamis
młotkowany pieprz z kolendrą Kamis
przyprawa do kuchni meksykańskiej
słodka i ostra papryka
płatki chilli
oliwa
Salsa:
2 pomidory
mała czerwona cebula
sok z limonki
sól
młotkowany pieprz z kolendrą Kamis
starty ser cheddar
śmietana (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cebulę i rozgnieciony czosnek drobno siekam.
Paprykę kroję w kostkę.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i podsmażam na niej cebulę. Po chwili dodaję czosnek i paprykę.
Następnie dodaję wołowinę i całość dokładnie mieszam, aż wołowina straci czerwony kolor.
Dodaję pomidory z puszki, które wcześniej drobno siekam.
Całość duszę na wolnym ogniu około 10 minut.
Całość duszę na wolnym ogniu około 10 minut.
Dodaję czerwoną fasolę i kukurydzę.
Doprawiam solą, pieprzem, papryką (słodką i ostrą), chilli oraz przyprawą do kuchni meksykańskiej.
Potrawę duszę kilka minut.
Potrawę duszę kilka minut.
Podgrzane na patelni tortille napełniam mięsnym nadzieniem, posypuję startym serem i zawijam tak, aby tylko jedna strona była otwarta.
Można je zapiec w piekarniku, grillować w opiekaczu lub podać od razu.
Dodaję salsę pomidorową i podaję.
Aby złagodzić ostry smak polecam kleks śmietany.
I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)