Facebook

sobota, 14 września 2013

Ciasto francuskie z cukinią i boczkiem

Przygotowując tą potrawę zainspirowałam się z przepisem z bloga Make Cooking Easier.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1-2 cukinie
1-2 cebule
3 łyżeczki pesto Rosso
125 g wędzonego boczku (lub więcej ;)
starty ser mozzarella
suszony tymianek
sól, pieprz
Wykonanie:
Cebule i cukinie kroję na cienkie plastry.
Pokrojony w kostkę boczek podsmażam na patelni bez dodatku tłuszczu.
Ciasto francuskie rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję pesto Rosso.
Na wierzch nakładam cukinię, boczek i cebulę.
Całość posypuję suszonym tymiankiem i oprószam pieprzem i solą.
Tak przygotowane ciasto wkładam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę około 20-30 minut.
W połowie pieczenia potrawę posypuję startą mozzarellą.
Boki ciasta powinny być zarumienione i kruche. Trzeba również zwrócić uwagę na to, aby spód ciasta nie był surowy.
I gotowe!



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)