Zainspirowałam się przepisem na sałatkę z kurczakiem i kiełkami z wrześniowego numeru Świata Kobiety (9/2013)
Składniki:
Składniki:
mieszanka sałat z roszponką
mieszanka kiełków
winogrona ciemne i jasne
orzechy włoskie
pierś z kurczaka
sól, pieprz
oliwa lub olej
Sos:
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego z ciemnych winogron
1 łyżka soku z winogron
sól, pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka oczyszczam, oprószam solą i pieprzem oraz skrapiam oliwą. Odstawiam w chłodne miejsce. Następnie mięso smażę na patelni grillowej, studzę i kroję w cienkie paski.
Z podanych składników przygotowuję sos.
W misce łączę sałaty z kiełkami i przekrojonymi na pół winogronami.
Dodaję kurczaka.
Sałatkę skrapiam sosem.
Całość posypuję orzechami włoskimi.
I gotowe!
Pierś z kurczaka oczyszczam, oprószam solą i pieprzem oraz skrapiam oliwą. Odstawiam w chłodne miejsce. Następnie mięso smażę na patelni grillowej, studzę i kroję w cienkie paski.
Z podanych składników przygotowuję sos.
W misce łączę sałaty z kiełkami i przekrojonymi na pół winogronami.
Dodaję kurczaka.
Sałatkę skrapiam sosem.
Całość posypuję orzechami włoskimi.
I gotowe!
Ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńciekawe, nie jadłam jeszcze kurczaka z winogronem:)
OdpowiedzUsuń