Facebook

poniedziałek, 23 lipca 2012

Bananowo-truskawy deser lodowy

Lato w pełni.
Piękna pogoda i feria barw na owocowych straganach.
W takie dni, któż z nas nie skusiłby się na lodowy deser owocowy?
Moją inspiracją był deser Mikołaj z kawiarni Delicje, która znajduję się na placu Chrobrego w Bielsku Białej.
Lodziarnia, którą odwiedzam od dzieciństwa i w której desery zawsze smakują tak samo pysznie.



Składniki:
truskawki
banany
lody
200 ml śmietany 30%
cukier puder
cukier kryształ

Wykonanie:
Truskawki obieram z szypułek i oczyszczam. Zostawiam część do dekoracji a resztę miksuję blenderem z odrobiną cukru. Można je również rozgnieść widelcem.
Banana obieram ze skórki i kroję na plasterki.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Do przygotowanej bitej śmietany dodaję część musu truskawkowego i delikatnie mieszam.
Na dno pucharka wlewam mus truskawkowy i układam owoce.
Następnie dodaję lody i bitą śmietanę.
Całość dekoruję truskawkami i bananami.

I gotowe!




Deser dodaję do 4 akcji kulinarnych:
Z dziećmi i dla dzieci

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)