Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu placek.
Można go upiec z dowolnymi owocami sezonowymi.
Ja tym razem postawiłam na borówki.
Tutaj znajdziecie przepis na podobny placek z rabarbarem, który różni się ciut wykonaniem.
Oba ciasta smakują wybornie i są łatwe w pieczeniu.
Składniki:
200 g mąki pszennej
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
100 g cukru (puder + domowy waniliowy)
Jeżeli ktoś lubi słodkie to może dać więcej cukru 150 a nawet 200 g
4 jajka
borówka amerykańska (ok 250 g )
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Owoce dokładnie myję i osuszam.
Miękkie masło ucieram z cukrem na puszysty krem.
Następnie na zmianę dodaję po 1 jajku i 2/3 łyżkach mąki wymieszanej z proszkiem do wykończenia materiału ;)
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem i posypuję bułką tartą.
Masę wylewam na formę i posypuję owocami.
Placek piekę około 45 minut lub do suchego patyczka.
Najlepiej nie otwierać drzwiczek w trakcie pieczenia. Ewentualnie kilka minut przed końcem aby sprawdzić stan ciasta lub przykryć papierem w razie gdyby góra zbyt mocno się przypiekała.
Studzę w lekko uchylonym piekarniku przez około kwadrans, następnie wyciągam na zewnątrz.
Ciasto może lekko opaść, tak samo jak owoce w środku.
Z doświadczenia wiem, że zazwyczaj nie wypływa to na smak i wygląd ciasta a obtaczanie ich w mącę na niewiele się zdaję
I gotowe!
W sam raz do parku! :)
OdpowiedzUsuń