W zeszłym roku prezentowałam Wam przepis na rogaliki orzechowe i rogaliki migdałowe według przepisu mojej Babci.
Tym razem dałam się skusić innemu pomysłowi na rogaliki waniliowo-cynamonowe Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla i muszę przyznać, że było warto.
Nie mniej jednak rogaliki z dużą ilością orzechów czy migdałów są opcją dla cierpliwych cukierników, ponieważ lepienie ich jest wyjątkowo czasochłonne.
Ale warto!
Ale warto!
Składniki:
150 g mąki pszennej lub krupczatki
50 g domowego cukru waniliowego
2 żółtka
60 g mielonych migdałów
40 g mielonych orzechów laskowych
100 g masła
50 g domowego cukru waniliowego
2 żółtka
60 g mielonych migdałów
40 g mielonych orzechów laskowych
100 g masła
Posypka:
cukier puder
mielony cynamon
cukier puder
mielony cynamon
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatam ciasto.
Można je również wyrobić przy pomocy miksera (najpierw ucieram masło z cukrem, potem dodaję żółtka a następnie powoli dodaje mieszankę mąki i orzechami i migdałami).
Owijam je w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut.
Z chłodnego ciasta formuję małe rogaliki.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam gotowe ciasteczka.
Rogaliki piekę w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut lub do zarumienienia.
Gotowe posypuję mieszanką cukru pudru i cynamonu.
I gotowe!
mniam :) dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuń