Facebook

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Kruche rogaliki migdałowo-orzechowe z cynamonową posypką

W zeszłym roku prezentowałam Wam przepis na rogaliki orzechowe i rogaliki migdałowe według przepisu mojej Babci. 
Tym razem dałam się skusić innemu pomysłowi na rogaliki waniliowo-cynamonowe Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla i muszę przyznać, że było warto. 
Nie mniej jednak rogaliki z dużą ilością orzechów czy migdałów są opcją dla cierpliwych cukierników, ponieważ lepienie ich  jest wyjątkowo czasochłonne.
Ale warto! 

Składniki:
150 g mąki pszennej lub krupczatki
50 g domowego cukru waniliowego
2 żółtka
60 g mielonych migdałów
40 g mielonych orzechów laskowych
100 g masła

Posypka:
cukier puder
mielony cynamon

Wykonanie:
Z podanych składników zagniatam ciasto.
Można je również wyrobić przy pomocy miksera (najpierw ucieram masło z cukrem, potem dodaję żółtka a następnie powoli dodaje mieszankę mąki i orzechami i migdałami).
Owijam je w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut.
Z chłodnego ciasta formuję małe rogaliki.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam gotowe ciasteczka.
Rogaliki piekę w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut lub do zarumienienia.
Gotowe posypuję mieszanką cukru pudru i cynamonu.

I gotowe!




1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)