Facebook

środa, 18 grudnia 2013

Świąteczne muffinki śniadaniowe Nigelli Lawson

Przepis zaczerpnęłam z książki Nigelli Lawson "Jak być domową boginią", Warszawa 2011, s. 277.

Zamiast tradycyjnych foremek na babeczki w papilotkach, użyłam silikonowej formy z gwiazdkami.

Wyszły pyszne.
Polecam !!!


Składniki na 12 muffinek:
200 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
50 g cukru demerara (w oryginale 75 g)
spora szczypta gałki muszkatołowej
1 pomarańcza
ok 50 ml mleka
60 g masła
1 duże jajko
100 g suszonej żurawiny (w oryginale 150 g)

Do posypania: cukier puder i cynamon

Wykonanie:
W dużej misce łączę przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i gałkę muszkatołową.
Do dzbanka z miarką wyciskam sok z pomarańczy i dopełniam mlekiem do objętości 150 ml.
Dodaję stopione,wystudzone masło oraz jajko i dokładnie mieszam.
Mokre składniki wlewam do miski z suchymi i delikatnie mieszam całość.
Grudki powodują lekkość ciasta dlatego są jak najbardziej wskazane.
Na koniec dodaję suszoną żurawinę i delikatnie mieszam całość.
Foremki wypełniam do 3/4 wysokości.
Muffinki piekę około 20-30 minut (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni.
Gotowe i wystudzone posypuję cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

I gotowe!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)