Facebook

wtorek, 24 grudnia 2013

Pasta ze śledziem po żydowsku

Wszystkim Czytelnikom mojego bloga
życzę
spokojnych i radosnych 
Świąt Bożego Narodzenia
oraz pomyślności i sukcesów w Nowym 2014 Roku.


Zainspirowałam się przepisem z czasopisma Olivia (12/2013).

Składniki:
2 -3 płaty śledziowe
1 jabłko (najlepiej twarde)
mała garść rodzynek
mała cebula
sól, pieprz
majonez

Wykonanie:
Płaty śledziowe mocze w wodzie nie krócej niż 2 godziny, następnie dokładnie je płuczę, odsączam i kroję w drobną kostkę.
Cebulę drobno siekam i przelewam gorącą wodą, aby zmiękła.
Jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach.
W misce łączę śledzie z cebulą i jabłkiem.
Doprawiam do smaku solą, pieprzem i majonezem.
Całość dokładnie mieszam.
Na końcu dodaję rodzynki (wcześniej wymoczone w gorącej wodzie).
Podawać dobrze schłodzoną.
Najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem.

I gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)