Facebook

czwartek, 27 lutego 2014

Ryż zapiekany z jabłkami i rodzynkami

Zazwyczaj ryż z jabłkami zapieka się w piekarniku. U mnie w domu od zawsze robiło się go po prostu na patelni. Z dodatkiem cynamonu.
Ponieważ lubię eksperymentować tym razem dodałam do niego przyprawę do dań słodkich Kamisa z dodatkiem kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków i mięty oraz rodzynki.
Wyszło pysznie i zupełnie odmiennie w smaku.
Polecam!

Składniki:
ryż
jabłka
rodzynki
brązowy cukier 
masło
sól
rum (opcjonalnie)

Wykonanie:
Ryż gotuję w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Rodzynki namaczam we wrzątku lub rumie.
Jabłka obieram ze skóry i ścieram na tarce o dużych oczkach.
W misce łączę ugotowany ryż i jabłka.
Na patelni (najlepiej ceramicznej) rozpuszczam odrobinę masła i wykładam jabłkowo-ryżową mieszankę.
Doprawiam do smaku brązowym cukrem i przyprawą do dań słodkich Kamis.
Patelnię przykrywam pokrywką i zapiekam na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
Pod koniec dodaję odcedzone rodzynki i całość dokładnie mieszam.

I gotowe!



Lekkie desery bez piekarnika

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)