Z najlepszymi życzeniami dla Mojego Taty...
Składniki:
250 g serka mascarpone
100-150 ml śmietanki 30%
odrobina cukru pudru
2 żółtka + 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
biszkopty
biszkopty
2 łyżeczki mocnej kawy
filiżanka gorącej wody
kieliszek amaretto lub innego mocnego alkoholu
gorzka czekolada
truskawki
Wykonanie:
Kawę zalewam gorącą wodą i odstawiam do wystygnięcia.
Napar mieszam z alkoholem według własnego uznania.
Żółtka wraz domowym cukrem waniliowym miksuję na puszysty krem.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijam mikserem. Pod koniec dodaję odrobinę cukru pudru.
Do ubitych żółtek dodaję partiami ser mascarpone i delikatnie miksuję.
Dodaję esencję waniliową i bitą śmietanę.
Całość delikatnie mieszam.
Biszkopty zanurzam w naparze kawowym i układam na dnie naczynia.
Przykrywam warstwą kremu i pokrojonymi na plasterki truskawkami.
W ten sposób układam porzadaną ilośc warstw.
Na koniec deser posypuję startą gorzką czekoladą
Gotowe pucharki schładzam kilka godzin w lodówce.
I gotowe!
pysznie wygląda:) nie ma jak takie desery latem:)
OdpowiedzUsuń