Dotychas prezentowałam Wam nastepujące omlety:
waniliowy omlet biszkoptowy z karmelizowanym jabłkiem,
waniliowy omlet biszkoptowy z karmelizowanym jabłkiem,
czy
Zawsze wykonywałam je w taki sam sposób.
Żółtka ubite na kogel mogel, białka na sztywna pianę i delikatne mieszanie dodatkowych składników. Tym razem postanowiłam wypróbować inny sposób robienia omletów.
Wyszło pysznie :)
Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów", str. 102-103.
Składniki na 1 omlet:
2 jajka
szczypta soli
ok. 1,5 łyżki mąki
ok. 1,5 łyzki mleka
łyżeczka domowego cukru waniliowego
kilka kropel domowego ekstraktu waniliowego
masło
domowa czekośliwka
Wykonanie:
W misce za pomocą trzepaczki mieszam mąkę, mleko, żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy.
Osobno ubijam białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Delikatnie łączę obydwie masy.
Omlet smażę na złoty kolor na odrobinie masła z obydwu stron.
Gotowy podaję z domową czekośliwką.
I gotowe!
Nie ma to jak omlety, idealna na weekendowe śniadanie.
OdpowiedzUsuń