Składniki:
ulubiona sałata (tutaj roszponka)
pierś z kurczaka
boczek
ser Grana Padano, Parmezan (tutaj twardy morski)
chleb lub bułka
ulubione zioła do drobiu
sól, pieprz
oliwa
Dressing:
jogurt naturalny
musztarda
sok z cytryny
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaka oprószam solą, pieprzem i ulubionymi ziołami do drobiu. Skrapiam oliwą z oliwek i odstawiam w chłodne miejsce.
Bułkę kroję na grubą kostkę, a boczek w cienkie paski.
Na suchej patelni podpiekam grzanki (można użyć tluszczu ale ja z niego zrezygnowałam).
Gotowe grznki odkładam na bok a na patelnię rzucam boczek i podpiekam aż do zarumienienia.
Następnie chrupiący zdejmuję z patelni i przekładam na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz.
Na patelnię wrzucam kurczaka i smażę kilka minut z obydwu stron.
Gotowego kroję na plastry.
Jogurt doprawiam sokiem z cytryny, musztardą i oliwą. Dodaję sól i pieprz do smaku.
Na talerzu rozkładam roszponkę (wcześniej umytą i osuszoną) i skrapiam ją odrobiną dressingu.
Dodaję kurczaka , boczek, starty ser i grzanki.
Całość polewam sosem.
I gotowe!
Wykonanie:
Kurczaka oprószam solą, pieprzem i ulubionymi ziołami do drobiu. Skrapiam oliwą z oliwek i odstawiam w chłodne miejsce.
Bułkę kroję na grubą kostkę, a boczek w cienkie paski.
Na suchej patelni podpiekam grzanki (można użyć tluszczu ale ja z niego zrezygnowałam).
Gotowe grznki odkładam na bok a na patelnię rzucam boczek i podpiekam aż do zarumienienia.
Następnie chrupiący zdejmuję z patelni i przekładam na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz.
Na patelnię wrzucam kurczaka i smażę kilka minut z obydwu stron.
Gotowego kroję na plastry.
Jogurt doprawiam sokiem z cytryny, musztardą i oliwą. Dodaję sól i pieprz do smaku.
Na talerzu rozkładam roszponkę (wcześniej umytą i osuszoną) i skrapiam ją odrobiną dressingu.
Dodaję kurczaka , boczek, starty ser i grzanki.
Całość polewam sosem.
I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)