Dzisiaj Wielki Piątek, czyli Post.
Najlepsze na ten czas są śledzie.
Tutaj w tradycyjnym wydaniu w sosie śmietanowym z jabłkiem i ogórkiem.
Smaczku nadaje im dodanie musztardy miodowej.
Najlepsze na ten czas są śledzie.
Tutaj w tradycyjnym wydaniu w sosie śmietanowym z jabłkiem i ogórkiem.
Smaczku nadaje im dodanie musztardy miodowej.
Polecam!
Składniki:
płaty śledziowe solone
jabłko
ogórki kiszone
czerwona cebula
musztarda miodowa
śmietana
majonez
kolorowy pieprz
natka pietruszki
Wykonanie:
Płaty śledziowe moczę w wodzie, aby wytraciły słony smak.
Nastepnie odsączam je z nadmiaru wody i kroję na kawałki.
Cebulę drobno siekam i przelewam gorącą wodą.
Obrane ze skórky jabłko i ogórki kiszone kroję w kostkę.
Można je również zetrzeć na grubej tarce.
Śmietanę łączę według uznania z majonezem i doprawiam kolorowym pieprzem.
Sos łączę z pozostałymi składnikami.
Na talerzu rozkładam śledzie i smaruje je musztardą miodową.
Na wierzch wykładam sos i całość posypuję świeżą natką pietruszki.
I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)