Facebook

czwartek, 26 września 2013

Pierś z kurczaka duszona z kolorową papryką i cukinią

 
Składniki:
pierś z kurczaka
cebula
zielona, żółta i czerwona papryka
cukinia
sól, pieprz
przyprawa Fit Up Kamis do duszonych warzyw
przyprawa Fit Up Kamis do drobiu
oliwa

Wykonanie:
Pierś z kurczaka oczyszczam i oprószam solą, pieprzem i przyprawą do drobiu.
Z papryk usuwam gniazda nasienne, myję  i kroję na paski.
Cukinie dokładnie oczyszczam i kroję na pół plastry.
Cebulę kroję w piórka.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i smażę kurczaka z obu stron.
Po chwili wrzucam paprykę i całość przykrywam pokrywką.
Następnie dorzucam cebulę, a na końcu cukinię.
Warzywa co chwilę mieszam.
Potrawę duszę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną a mięso będzie uduszone.
Pod koniec doprawiam solą, pieprzem i przyprawą do duszonych warzyw.

I gotowe!
 
 
 


4 komentarze:

  1. To danie jest rewelacyjne- nie dajcie się zwieść prostocie przepisu! Wychodzi jak restauracyjne. Dziś zastąpiłam cukinię oliwkami zielonymi, a cebulę posiekanym porem i też pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przemiły komentarz.
      Ma Pani całkowitą rację - można tutaj szaleć z dodatkami i za każdym razem uzyskać inny smak.
      Oliwki i por to ciekawy pomysł - będę musiała spróbować.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Dzień dobry. Czy może Pani podać orientacyjne czasy duszenia tego wszystkiego? I po jakim czasie wrzuca Pani paprykę a po jakim cukinię?
    Danie wydaje się smakowite, a nie chciałabym się zrazić nieumiejętnym przygotowaniem. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Nigdy nie robiłam tego dania z zegarkiem w ręku tylko zazwyczaj polegałam na intuicji :) Paprykę wrzucam w momencie kiedy obsmażę kurczaka z każdej strony. Natomiast cukinie kilka minut przed końcem. To wszystko zależy od tego czy lubimy Pan/i mocno duszone i miękkie warzywa czy bardziej al dente. Proszę się nie zrażać tylko próbować. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)