Składniki:
ryż Arborio (po ok 80-100 g na osobę)
białe wino półwytrawne (ok 1 szklanki na 500 g ryżu)
pierś z kurczaka
pieczarki
cukinia
czosnek
marchewka
zielony groszek (mrożony)
czerwona i żólta papryka
czarne oliwki
suszone pomidory
tymianek
Grana Padano
sól, pieprz
oliwa
masło
Wykonanie:
Na poczatku przygotowuję wszystkie warzywa.
Cukinię i paprykę kroje w kostkę.
Marchewkę w półplastry.
Oliwki na plastry a pomidory suszone drobno siekam.
Obrane pieczarki kroję na plasterki i duszę na odrobinie masła.
Pierś z kurczaka oczyszczam i kroję na małe kawałki.
Oprószam pieprzem, solą i smażę na odrobinie oliwy.
Dodaję czosnek, marchewkę, groszek i cukinię.
Całość delikatnie przesmażam.
Wsypuję ryż i delikatnie mieszam aby oliwa pokryła wszystkie ziarna.
Kiedy ryż zmieni kolor z białego na półprzezroczysty dodaję białe wino.
Gdy wino odparuje powoli dolewam bulion warzywny, który powinien byc ciepły.
Najlepiej stopniowo po nalewce, delikatnie mieszając i czekając, aż potrawa wchłonie caly płyn.
Risotto trzeba co jakiś czas mieszać.
Ryż powinien być miękki na zewnątrz i al dente w środku.
Konsystencja zależy od osobistych ubodobań.
Pod koniec dodaję paprykę, uduszone pieczarki, oliwki i suszone pomidory.
Potrawę doprawiam do smaku kolorowym pieprzem, solą.
Przykrywam i odstawiam na kilka minut aby doszła.
Risotto podaję oprószone świeżym tymiankiem, starym Grana Padano i skropione oliwą z oliwek.
I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)