Moją inspiracją był przepis na faszerowane bakłażany po włosku z Kuchni Lidla.
Składniki na 3 bakłażany:
600 g mięsa mielonego
2 małe szalotki
2-3 ząbki czosnku
czarne oliwki
ok 600 ml przecieru z pomidorów lub puszka pomidorów i sok pomidorowy
oliwa
ser żółty
Wykonanie:
Bakłażany kroję wzdłuż na pół i nacinam w kostkę miąższ, tak aby nie przeciąć skóry.
Oprószam je solą morską z pieprzem, skrapiam oliwą.
Bakłażany piekę przez około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem).
Szalotkę i czosnek drobno siekam i podsmażam na odrobinie oliwy.
Dodaję mięso mielone i smażę, aż przestanie być surowe.
i odrobiną soli morskiej z pieprzem.
Po chwili dodaję posiekane drobno czarne oliwki i całość dokładnie mieszam.
Sos z mięsem duszę około 20 minut co jakiś czas mieszając.
Z upieczonym bakłażanów delikatnie wybieram za pomocą łyżki miąższ.
Następnie drobno go siekam i łączę z sosem.
Łódeczki z bakłażana faszeruję sosem mięsnym, posypuję startym żółtym serem i zapiekam w piekarniku okolo 10-15 minut w temperaturze 160-180 stopni.
Podaję gorące.
I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)