W okresie przedświątecznym bardzo lubię piec babeczki i muffinki
Wprowadzają mnie one w świąteczny nastrój i stanowią mój słodki wkład na różnego rodzaju przyjęciach i spotkaniach świątecznych.
Lubię też nimi obdarowywać przyjaciół i znajomych.
Własnoręcznie przygotowany podarunek jest zawsze od serca :)
Zapraszam na pyszne babeczki piernikowe z bakaliami.
Składniki na około 12 babeczek:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka mleka
1 jajko
100 g masła
2 łyżki przyprawy do piernika Kamis
1 łyżka gorzkiego kakao
1 łyżka gorzkiego kakao
3 łyżki miodu spadziowego
Bakalie:
suszone morele, śliwki, figi, daktyle rodzynki, żurawina
Do dekoracji:
cukier puder,
polewa czekoladowa (czekolada+masło lub śmietanka 30%)
posypka dekoracyjna
polewa czekoladowa (czekolada+masło lub śmietanka 30%)
posypka dekoracyjna
Wykonanie:
Bakalie kroję na drobną kostkę.
Masło roztapiam w rondelku i studzę.
W misce łącze mąkę, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika i gorzkie kakao.
Do masła wlewam mleko (w temperaturze pokojowej) i dodaję jajko oraz miód.
Łączę suche składniki z mokrymi i całość delikatnie mieszam łyżką.
Dodaję suszone owoce.
Do foremek (tym razem w kształcie gwiazdek) nakładam ciasto do 3/4 wysokości.
Babeczki piekę w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Około 25-35 minut.
Studzę na kratce.
Gotowe babeczki posypuję cukrem pudrem.
Można też użyć roztopionej czekolady z dodatkiem masła lub śmietanki 30%.
I gotowe!
Masło roztapiam w rondelku i studzę.
W misce łącze mąkę, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika i gorzkie kakao.
Do masła wlewam mleko (w temperaturze pokojowej) i dodaję jajko oraz miód.
Łączę suche składniki z mokrymi i całość delikatnie mieszam łyżką.
Dodaję suszone owoce.
Do foremek (tym razem w kształcie gwiazdek) nakładam ciasto do 3/4 wysokości.
Babeczki piekę w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Około 25-35 minut.
Studzę na kratce.
Gotowe babeczki posypuję cukrem pudrem.
Można też użyć roztopionej czekolady z dodatkiem masła lub śmietanki 30%.
I gotowe!
Ależ ślicznie Ci wyszły! :)
OdpowiedzUsuń