Sałatka nicejska to klasyka francuskiej kuchni.
Ilu kucharzy, tyle wersji.
Z zieloną fasolką czy bez?
A może z ziemniakami?
Czy oliwki są niezbędne?
Danie podawane na tyle sposobów, że sama już nie wiem, która wersja jest oryginalna.
Zamierzam jednak poszperać tu i ówdzie i zaprezentować Wam najbardziej klasyczną wersję na Podrożach Kulinarnych Świata.
A tymczam zapraszam na jedną z moich wariacji na temat sałatki nicejskiej.
Ilu kucharzy, tyle wersji.
Z zieloną fasolką czy bez?
A może z ziemniakami?
Czy oliwki są niezbędne?
Danie podawane na tyle sposobów, że sama już nie wiem, która wersja jest oryginalna.
Zamierzam jednak poszperać tu i ówdzie i zaprezentować Wam najbardziej klasyczną wersję na Podrożach Kulinarnych Świata.
A tymczam zapraszam na jedną z moich wariacji na temat sałatki nicejskiej.
Składniki na 2-3 porcje:
sałata (u mnie masłowa)
1-2 pomidory
zielony ogórek
1/2 czerwonej cebuli
garść zielonej fasolki
puszka tuńczyka (u mnie w oleju)
około 8-10 filecików anchois
2 jajka
zioła prowansalskie
kolorowy pieprz
kolorowy pieprz
Sos:
3 łyzki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy dijon
zioła prowansalskie
sól
kolorowy pieprz
Wykonanie:
Sałatę dokładnie oczyszczam, osuszam i rozkładam na talerze.
Dodaję pokrojonego ogórka, zblanszowaną i zahartowaną zieloną fasolkę, pomidory i cebulę.
Całość skrapiam przygotowanym sosem.
Dodaję ugotowane jajka, tuńczyka i fileciki anchois.
Sałatkę posypuję ziołami prowansalskimi i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
I gotowe!
Dodaję pokrojonego ogórka, zblanszowaną i zahartowaną zieloną fasolkę, pomidory i cebulę.
Całość skrapiam przygotowanym sosem.
Dodaję ugotowane jajka, tuńczyka i fileciki anchois.
Sałatkę posypuję ziołami prowansalskimi i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)