Na bazarach coraz częściej można spotkac już rabarbar.
Bardzo go lubię za kwaśny smak, który idealnie pasuje do słodkiego ciasta.
W poprzednich latach prezentowałam tutaj kruche ciasto z rabarbarem i pianką oraz puszysty placek z rabarbarem.
Tym razem postanowiłam dodać do ciasta esencję waniliową i domowy cukier waniliowym.
Nie rozdzielałam również jajek na zółtka i pianę z białek, przez co rabarbar pozostał na górze ciasta i nie opadł na spód.
Placek wyszedł wyśmienity i bardzo ładnie prezentował się na stole i talerzu.
Polecam i zapraszam!
Bardzo go lubię za kwaśny smak, który idealnie pasuje do słodkiego ciasta.
W poprzednich latach prezentowałam tutaj kruche ciasto z rabarbarem i pianką oraz puszysty placek z rabarbarem.
Tym razem postanowiłam dodać do ciasta esencję waniliową i domowy cukier waniliowym.
Nie rozdzielałam również jajek na zółtka i pianę z białek, przez co rabarbar pozostał na górze ciasta i nie opadł na spód.
Placek wyszedł wyśmienity i bardzo ładnie prezentował się na stole i talerzu.
Polecam i zapraszam!
Składniki na tortownicę o średnicy 26/7 cm:
1 szklanka (lub 3/4) drobnego cukru (łączę zwykły z domowym waniliowym)
200 g miękkiego masła
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
2 łyżeczki esencji waniliowej
2-2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki proszku do pieczenia
rabarbar
cukier puder
masło do wysmarowania formy
Wykonanie:
Rabarbar oczyszczam, obieram i kroję na kawałki.
Masło ucieram z cukrem na puszysty krem.
Następnie wbijam po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując.
Ważne by jajka były w temperaturze pokojowej, aby ciasto się nie zważyło.
Ważne by jajka były w temperaturze pokojowej, aby ciasto się nie zważyło.
Dodaję esencję waniliową.
Po łyżce wsypuję mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia) i miksuję do połączenia wszystkich składników.
Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem.
Na wierzchu rozkładam rabarbar delikatnie wciskając go w ciasto.
Ciasto wkładam do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 45-50 minut lub do suchego patyczka.
Gotowy placek studzę i posypuję cukrem pudrem.
I gotowe!
Jak w domku!
OdpowiedzUsuńProste ciacho.. Ale bardzo smaczne :)
Proste i pyszne!
UsuńJa przed chwilą z piekarnika wyjęłam moje ciasto właśnie z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńTo wygląda bardzo pięknie, mniam ...
Twoje na pewno jest równie smaczne. Słodkie ciasto i kwaśny rabarbar to idealne połączenie.
UsuńSmaczny posiłek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAsiu,
OdpowiedzUsuńNa bazarku był rabarbar, więc... Twoje ciasto dziś na naszym rocznicowym stole:) Mój mąż już jest Twoim fanem. Ciasto lekkie, pyszne i ładne.
P.S. Pomyśl może o dodaniu w części 'wykonanie' informacji o momencie dodania proszku do pieczenia. W ferworze pieczenia może ten składnik umknąć, a jest ważny.
Madziu,
Usuńcieszę się że ktoś korzysta z mojego zbioru przepisów :)
Dzięki za zwrócenie uwagi na niedopatrzenie we wpisie :D Oczywiście proszek należy wymieszać z mąką :D
Pozdrawiam!