Sycące placuszki, które z nazwy są śniadaniowe, a ja mogę je jeść praktycznie przez cały dzień
Idealne na ciepło i zimno.
Z mnóstwem inspiracji w ramach dodatków.
Można je zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na piknik.
Uwielbiane przez dzieci i dorosłych.
Po prostu placuszki idealne ;)
Przepis pochodzi z książki Nigella Lawson, Jak być domową boginią, Wydawnictwo Filo, s. 76-77.
Składniki na około kilkanaście niedużych placuszków:
225 g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 jajka
30 g masła
300 ml mleka
tłuszcz do smażenia
miód lipowy
jagody
Wykonanie:
Masło rozpuszczam na małym ogniu i zostawiam aby się ostudziło.
W misce łączę wszystkie składniki i dokładnie je miksuję lub energicznie mieszam trzepaczką.
Ciasto odstawiam na około 15-20 minut.
Placki piekę na małej ilości tłuszczu. W momencie kiedy pojawią się pęcherzyki powietrza obracam je na druga stronę i piekę jeszcze kilkadziesiąt sekund.
I gotowe!
Placuszki można podawać z ulubionymi dodatkami:
dżemem, miodem, nutellą, masłem orzechowym, bitą śmietaną, owocami a nawet jak podaje Nigella - z ciepłym syropem klonowym i chrupiącym boczkiem (wersja bez cukru waniliowego).
Ja podałam je polane lipowym miodem z dodatkiem świeżych jagód.
Idealne na ciepło i zimno.
Z mnóstwem inspiracji w ramach dodatków.
Można je zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na piknik.
Uwielbiane przez dzieci i dorosłych.
Po prostu placuszki idealne ;)
Przepis pochodzi z książki Nigella Lawson, Jak być domową boginią, Wydawnictwo Filo, s. 76-77.
Składniki na około kilkanaście niedużych placuszków:
225 g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 jajka
30 g masła
300 ml mleka
tłuszcz do smażenia
miód lipowy
jagody
Wykonanie:
Masło rozpuszczam na małym ogniu i zostawiam aby się ostudziło.
W misce łączę wszystkie składniki i dokładnie je miksuję lub energicznie mieszam trzepaczką.
Ciasto odstawiam na około 15-20 minut.
Placki piekę na małej ilości tłuszczu. W momencie kiedy pojawią się pęcherzyki powietrza obracam je na druga stronę i piekę jeszcze kilkadziesiąt sekund.
I gotowe!
Placuszki można podawać z ulubionymi dodatkami:
dżemem, miodem, nutellą, masłem orzechowym, bitą śmietaną, owocami a nawet jak podaje Nigella - z ciepłym syropem klonowym i chrupiącym boczkiem (wersja bez cukru waniliowego).
Ja podałam je polane lipowym miodem z dodatkiem świeżych jagód.
Placuszki idealne ;D
OdpowiedzUsuńPlacuszki z syropem klonowym i borówkami - najlepsze! <3 Moje ulubione.
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńmlask:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!
Oj, ja sie pisze na placuszki idealne o kazdej porze dnia i nocy! :)
OdpowiedzUsuńMilo, ze bierzesz udzial w akcji :)
Kasia
lejdi-of-the-house.bloog.pl