Zainspirowalam się przepisem Pascala Brodnickiego prezentowanego w ramach Kuchni Lidla.
Składniki na 4-5 porcji:
1 pęczek zielonych szparagów
1/2 pęczka zielonej pietruszki
2 piersi kurczaka
400 ml śmietany 30%
2 szczypty gałki muszkatołowej
500 g makaronu penne
pomidorki koktajlowe
niewielka ilość masła
niewielka ilość oleju rzepakowego
pieprz, sól
Wykonanie:
Penne gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Szparagi oczyszczam, związuję sznurkiem i umieszczam pionowo w garnku z gorącą lekko osoloną wodą. Główki nie moga być zanurzone.
W ten sposób gotuję je około 2-3 minut a następnie hartuje w bardzo zimnej wodzie.
Oczyszczonego kurczaka kroję na kawałki i opruszam solą i pieprzem.
Mięso smażę na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem masła.
Gotowe mięso przekładam na talerz.
Na patelnię wlewam śmietanę, dodaję drobno pokrojoną pietruszkę i gałkę muszkatałową.
Szparagi kroję na mniejsze kawałki i pochwili dodaję je do sosu smietanowego.
Gdy sos lekko się zredukuje dodaję kurczaka a na końcu pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
Całość delikatnie mieszam i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Potrawę przekładam na talerze i posypuję świeżą pietruszką.
I gotowe!
pycha:)
OdpowiedzUsuń