Facebook

poniedziałek, 25 listopada 2013

Rumowa panna cotta z granatem

 
Tym razem postanowiłam nadać deserowi smak alkoholu.
Wybrałam do tego celu jasny rum.
Mleczno-alkoholowy smak przełamałam ziarnami świeżego granatu.
Wyszło ciekawie.
 
Serdecznie zapraszam !!!
 
Składniki na 4 porcje:
250 ml śmietanki 30% 
250 ml mleka
2-3 łyżki cukru
laska wanilii
2 łyżki jasnego rumu
2 -3 łyżeczki żelatyny,
owoce granatu
 
Wykonanie: Do rondelka wlewam mleko, śmietankę i wsypuję cukier.
Wszystko dokładnie mieszam aż cukier się rozpuści.
Następnie dodaję laskę wanilii (przekrawam ją na pół, wydobywam ziarenka a resztę kroję na mniejsze kawałki) i stawiam na malutkim ogniu.
W małej filiżance mieszam  żelatynę z 2-3 łyżeczkami zimnej lub gorącej wody (patrz instrukcja na produkcie) i odstawiam na kilka minut.
Do ciepłej mieszanki mleka i śmietanki dodaję żelatynę i energicznie mieszam aż znikną wszystkie grudki.
Garnek ściągam z palnika i wlewam rum. Dokładnie mieszam.
Zostawiam do wystygnięcia.
Wcześniej przygotowane naczynia przelewam zimną wodą i rozlewam do nich mleczną mieszankę. Przykrywam bezbarwną folią i odkładam do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Naczynia z panna cottą wkładam na sekundę do gorącej wody, obrysowuję dookoła nożem i wykładam na talerze.
Deser polewam sokiem i dekoruję ziarnami granatu.

I gotowe!
 



2 komentarze:

  1. wygląda świetnie:) bardzo lubię ten deser więc chętnie spróbuje go w tej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujący, bardzo oryginalny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)