Składniki:
1-2 cukinie
1 jajko
1 ząbek czosnku
1/2 - 1 cebula
natka koperku lub pietruszki
mąka
sól, pieprz
olej
Wykonanie:
Cukinie oczyszczam, odcinam końce i wraz ze skórką ścieram na tarce o grubych oczkach.
Solę i odstawiam na kilka minut.
Następnie odciskam nadmiar wody.
Dodaję pokrojona na małą kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną natkę.
Rozkłócam widelcem jajko i dodaję do pozostałych składników.
Na końcu dosypuję mąkę.
Solę i pieprzę do smaku.
Na patelni rozgrzewam olej i łyżką nakładam ciasto formując małe placki.
Smażę z dwóch stron na złoty kolor.
Upieczone placki odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podaję saute lub z kleksem kwaśnej śmietany.
I gotowe!
Wspaniały obiad :)...
OdpowiedzUsuńtakie placuszki bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuń