Facebook

sobota, 15 marca 2014

Dietetyczne Rewolucje z Oleofarm i Hotel angelo w Katowicach

Dokładnie tydzień temu, z okazji Dnia Kobiet, wzięłam udział w Dietetycznych Rewolucjach organizowanych przez firmę Oleofarm przy wsparciu Hotelu angelo w Katowicach.
W spotkaniu wzięły udział blogerki nie tylko kulinarne, ale również piszące o modzie czy prowadzące blogi lifestylowe.

fot. K. Łuczak

Na wstępie obsługa hotelowego  Jazz Baru poczęstowała nas bezalkoholowym koktajlem z owoców tropikalnych, otrzymałyśmy identyfikatory i miałyśmy kilka minut na wstępne zapoznanie.
 W imieniu organizatorów przywitały nas Anna Gorczyca-Dziewięcka (Hotel angelo) i Karolina Łuczak (firma Oleofarm).

Następnie odbyłyśmy  małą wycieczkę po hotelu zapoznając się z jego infrastrukturą.
Pokoje urządzone są w nowoczesnym stylu.
Uwagę przykuwają intensywne kolory: czerwony, żółty, pomarańczowy i czarny oraz rozmaite książki, które znajdują się na wyposażeniu.
Warto wspomnieć, że hotel posiada duże zaplecze konferencyjne o powierzchni 1350 m2 oraz strefę fitness.



Potem rozpoczęła się część teoretyczno-warsztatowa.
Katarzyna Wilkos - dietetyk, przygotowała krótką prezentację na temat prawidłowego odżywiania i dobroczynnego działania na nasz organizm zdrowych tłuszczy.
Zaprezentowano nam poszczególne produkty firmy Oleofarm, w tym flagowy produkt, czyli  tłoczony na zimno olej lniany.

fot. K.Łuczak

Miałyśmy również okazję spróbować naturalnych soków bez dodatku cukru.
Mnie osobiście najbardziej smakował sok z owoców granatu oraz sok z malin.
Intrygujący smak miał sok z aloesu i brzozy z miętą.
Najwięcej kontrowersji wśród uczestników wzbudził 100% sok z rokitnika i 100% sok z owoców noni.

fot. K. Griksa

Kolejną, najważniejszą częścią spotkania, było wspólne przygotowywanie sałatek i past śniadaniowych pod czujnym okiem Piotra Nadolskiego - szefa kuchni hotelowej Restauracji Sunlight oraz Roberta Wojtali.

Piotr Nadolski i Robert Wojtala

Na specjalnie przygotowanych stołach znajdował się ogromny wybór świeżych składników jak i dodatków.
Wbrew pozorom nie sprzyjało to szybkiemu podejmowaniu decyzji i sprawnemu komponowaniu smaków.




Zdecydowałam się na zrobienie dwóch sałatek.
Pierwszą z makaronem, tuńczykiem i kolorowa papryką i drugą z kurczakiem, winogronami i świeżą sałatą



Przy każdej wykorzystałam zdrowe, bo tłoczone na zimno oleje Oleofarm - lniany i z orzechów włoskich.


Potem nastąpiła prezentacja wszystkich sałatek i past, a komisja konkursowa, w składzie Katarzyna Wilkos, Piotr Nadolski i Robert Wojtala, wybrała zwycięskie potrawy.


Po "ciężkiej" pracy przyszedł czas na degustację przygotowanych pyszności i odpowiednio dobranego białego i czerwonego wina.

fot. K. Griksa

Na deser szef kuchni zaserwował intrygujące w smaku lody kokosowo-bazyliowe i wręczył każdej uczestniczce symbolicznego tulipana.

fot. K. Griksa

Na koniec przyszedł czas na pamiątkowe zdjęcia.

fot. K. Żmijewski



I  upominki od firmy.



Zapraszam do obejrzenia filmu przygotowanego przez firmę Oleofarm:


W spotkaniu udział wzięły
blogerki kulinarne:
LidiaMartynaBernikaAneta

oraz inne blogerki ze śląska i okolic:


Serdecznie dziękuję firmie Oleofarm za zaproszenie  oraz angelo Hotel za gościnę.
Dobrze się bawiłam, poznałam interesujące osoby i ciekawe produkty.
Muszę jednak przyznać, że zabrakło mi pokazu wykonania przykładowych sałatek i past przez wspomnianych kucharzy.
Mam również nadzieję, że w przyszłości Śląsk i Zagłębie staną się częstszym gościem różnego rodzaju warsztatów i wydarzeń kulinarnych, ponieważ mieszka tutaj dużo osób, które interesują się kuchnią, zdrowym odżywianiem i gotowaniem.




4 komentarze:

  1. oby więcej takich spotkań tu w okolicy! :) miło było Cię poznać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. miło było się spotkać w takim gronie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna relacja ze spotkania :) Było mi bardzo miło Ciebie poznać :) Pozdrawiam ciepło, Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  4. Joasiu przemiło było Cię poznać, również liczę na większą ilość ciekawych spotkań w moich rodzinnych stronach :) Mam nadzieję, że wkrótce znowu się spotkamy przy jakiejś okazji!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)