Moją inspiracja był przepis z Kuchni Lidla
Składniki:
bagietka
250 g szpinaku
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
pomidor
1/2 czerwonej papryki
plasterki salami
ser żółty
sól, pieprz
gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
tłuszcz do smażenia
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Bagietkę kroję na pół aby zmieściła się podczas zapiekania w piekarniku.
Następnie nacinam ją wzdłuż i wydrążam delikatnie miąższ.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz i wrzucam posiekaną cebulę, czosnek i paprykę.
Po chwili dodaję pokrojone na paseczki salami a na końcu szpinak.
Całość mieszam i podsmażam aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
Na końcu dodaję pokrojonego w kostkę pomidora.
Całość doprawiam solą i pieprzem.
Gotowy farsz przekładam do wydrążonej bagietki.
Wierzch posypuję startym żółtym serem.
Bagietkę zapiekam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut.
I gotowe!
Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w zielonej zabawie!
A agregatory dużo dają ale dużo też zabierają... Ważne, że zdążyłaś :)