Facebook

wtorek, 18 marca 2014

Zapiekana bagietka ze szpinakiem


Moją inspiracja był przepis z Kuchni Lidla

Składniki:
bagietka
250 g szpinaku
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
pomidor 
1/2 czerwonej papryki
plasterki salami
ser żółty
sól, pieprz
gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Bagietkę kroję na pół aby zmieściła się podczas zapiekania w piekarniku.
Następnie nacinam ją wzdłuż i wydrążam delikatnie miąższ.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz i wrzucam posiekaną cebulę, czosnek i paprykę.
Po chwili dodaję pokrojone na paseczki salami a na końcu szpinak.
Całość mieszam i podsmażam aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
Na końcu dodaję pokrojonego w kostkę pomidora.
Całość doprawiam solą i pieprzem.
Gotowy farsz przekładam do wydrążonej bagietki.
Wierzch posypuję startym żółtym serem. 
Bagietkę zapiekam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut.

I gotowe!





2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł :)
    Dziękuję za udział w zielonej zabawie!
    A agregatory dużo dają ale dużo też zabierają... Ważne, że zdążyłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)