Pieczony schab to potrawa bardzo uniwersalna.
Można go jeść na ciepło i na zimno.
Nadaję się zarówno do obiadu, jak i do podania na stół jako zimna płyta.
Można go piec bez dodatków lub z suszonymi morelami czy śliwką kalifornijską.
Idealny na przyjęcia i niezastąpiony na święta.
Ja tym razem chciałabym Wam zaprezentować wersję z chrupiącą miodowa skórką.
Mały szczegół ale wiele zmienia...
Zapraszam.
Składniki:
kawałek schabu bez kości
suszone morele
miód
olej
przyprawy:
sól, kolorowy pieprz
przyprawa do mięsa wieprzowego Kamis
czosnek kolorowy Kamis
Wykonanie:
Mięso oczyszczam, płucze pod bieżącą wodą i dokładnie osuszam.
Ostrym nożem robię nacięcie pośrodku mięsa formując tzw. kieszonkę.
Następnie w powstały otwór wciskam suszone morele bez pestek.
Mięso nacieram solą, kolorowym pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego i kolorowym czosnkiem.
Zawijam schab w folię i odstawiam w chłodne miejsce.
Przed wstawieniem do piekarnika schab skrapiam olejem.
Mięso zazwyczaj piekę na dwa sposoby: w rękawie (wtedy wkładam je do nagrzanego piekarnika) lub w naczyniu żaroodpornym (wtedy wkładam je do zimnego piekarnika).
W obydwu przypadkach temperatura piekarnika powinna osiągnąć 200 stopni.
Na każdy 1 kg mięsa przypada 1 godzina pieczenia.
Około 15 minut przed końcem smaruję mięso płynnym miodem.
Upieczone mięso zostawiam w wyłaczonym piekarniku do ostygnięcia minimum 10 minut.
I gotowe!
Można go jeść na ciepło i na zimno.
Nadaję się zarówno do obiadu, jak i do podania na stół jako zimna płyta.
Można go piec bez dodatków lub z suszonymi morelami czy śliwką kalifornijską.
Idealny na przyjęcia i niezastąpiony na święta.
Ja tym razem chciałabym Wam zaprezentować wersję z chrupiącą miodowa skórką.
Mały szczegół ale wiele zmienia...
Zapraszam.
Składniki:
kawałek schabu bez kości
suszone morele
miód
olej
przyprawy:
sól, kolorowy pieprz
przyprawa do mięsa wieprzowego Kamis
czosnek kolorowy Kamis
Wykonanie:
Mięso oczyszczam, płucze pod bieżącą wodą i dokładnie osuszam.
Ostrym nożem robię nacięcie pośrodku mięsa formując tzw. kieszonkę.
Następnie w powstały otwór wciskam suszone morele bez pestek.
Mięso nacieram solą, kolorowym pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego i kolorowym czosnkiem.
Zawijam schab w folię i odstawiam w chłodne miejsce.
Przed wstawieniem do piekarnika schab skrapiam olejem.
Mięso zazwyczaj piekę na dwa sposoby: w rękawie (wtedy wkładam je do nagrzanego piekarnika) lub w naczyniu żaroodpornym (wtedy wkładam je do zimnego piekarnika).
W obydwu przypadkach temperatura piekarnika powinna osiągnąć 200 stopni.
Na każdy 1 kg mięsa przypada 1 godzina pieczenia.
Około 15 minut przed końcem smaruję mięso płynnym miodem.
Upieczone mięso zostawiam w wyłaczonym piekarniku do ostygnięcia minimum 10 minut.
I gotowe!
Jest pyszny, co rok taki piekę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!